kip pilav
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Kip pilav

Kip pilav komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Bij dit gerecht wordt de rijst eerst in olie of boter gebakken en daarna verder gegaard in bouillon. Daarna worden er verschillende ingrediënten aan toegevoegd, zoals kip, rozijnen en courgette. Maar hier in Nederland staat kip pilav meer bekend als een gerecht met kip, paprika, perziken en soms courgette. Dit recept voor kip pilav is dan ook een Nederlandse versie met kip, paprika, bleekselderij en perziken. De zoetzure smaken van het gerecht zijn echt heerlijk!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept kip pilav

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Bereid de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.
2
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in blokjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd in dunne ringen.
3
Snijd de kipfilet in blokjes. Bestrooi rondom met peper, zout en paprikapoeder.
4
Verhit een koekenpan met olie. Bak de groenten en kipblokjes gedurende 7 min. totdat de groenten zachter zijn geworden en de kip licht gebruind.
5
Voeg de tomatenpuree toe en schep deze door het geheel. Voeg tot slot de ketjap toe en bak 1 min. mee.
6
Ontvel de perzik en verwijder de pit. Of gebruik perziken uit blik. Snijd in partjes.
7
Serveer de kip met rijst en de schijfjes perzik.

Waar komt kip pilav vandaan?

Kip pilav komt dus oorspronkelijk uit het Midden-Oosten.

Wat is kip pilav precies?

Het rijstgerecht kan je vergelijken met een risotto. De rijst wordt namelijk met ui in olie of boter gebakken. Daarna gaart de rijst verder in bouillon. Afhankelijk van de streek worden er verschillende kruiden, groente, vlees en peulvruchten toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan kip, pijnboompitten, amandelen, erwten, spinazie en tomaat. Saffraan is een ingrediënt wat ook vaak aan (kip) pilav wordt toegevoegd. Het zorgt voor een prachtige gele kleur die je vanzelf doet watertanden.

Wat eet je bij kip pilav?

Bij kip pilav is het erg lekker om een zoetzure komkommer salade te eten. Dit doe je door water, azijn, suiker en een beetje zout aan de kook te brengen. Haal het vervolgens van het vuur en giet dit over de schijfjes komkommer. Laat dit helemaal afkoelen tot het weer koud is.

Andere gerechten uit het Midden-Oosten

Niet alleen kip pilav is een bekend gerecht uit het Midden-Oosten. Een ander bekend gerecht is couscous. Dit is een graansoort wat geweld wordt in warm water. Ook daar kan je meerdere ingrediënten aan toevoegen, zoals kip, rozijnen, courgette, aubergine of feta. Deze couscous met gekruide kip is daar een goed voorbeeld van. De kip is lekker krokant waardoor je meerdere structuren in het gerecht krijgt. Liever een ander gerecht met kip uit het Midden-Oosten? Deze pittig gekruide kippenvleugeltjes zijn ook heerlijk. De zelfgemaakte marinade is heerlijk pittig van smaak. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer recepten uit het Midden-Oosten, ook zonder kip. Neem eens een kijkje op onze website, daar vind je tientallen recepten om kennis te maken met de Midden-Oosterse keuken.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via