Niveau
Gemiddeld
Tijd
50 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Kokosgarnalen met komkommer en kleefrijst

Wanneer je dit gerecht klaarmaakt, vult de hele keuken zich met de heerlijke geuren! De kokosgarnalen serveer je met kleefrijst. Wist je dat kleefrijst in Thailand na jasmijnrijst zelfs de meest gegeten rijstsoort is? In dit recept bereiden we sushirijst als een soort van risotto. Ontzettend romig, smaakvol en súperlekker in combinatie met de garnalen die we bakken in een frisse saus van kokosmelk en citroengras.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept kokosgarnalen met komkommer en kleefrijst

Kookmodus
Bereidingstijd
50 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
50 min
Kookmodus
1
Snijd het groene deel van de bosui in schuine ringen. Snijd het witte deel zeer fijn. Pel de knoflook en hak fijn. Meng de visbouillon met de helft van de kokosmelk.
2
Verhit de helft van de zonnebloemolie in een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur. Fruit het witte deel van de bosui en de helft van de knoflook 2 min. aan. Voeg de sushirijst toe en bak 2 min. mee. Blus af met de helft van de sushi azijn. Voeg de helft van de kokos-visbouillon toe en breng rustig aan de kook. Voeg beetje bij beetje de rest van de bouillon toe. Kook de rijst 30 tot 35 min. in totaal.
3
Verhit ondertussen de rest van de zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de garnalen 2 tot 3 min. per kant. Zet het vuur laag, voeg de rest van de knoflook toe en bak 1 min. mee. Schep de garnalen uit de pan.
4
Blus de pan af met de rest van de kokosmelk. Snijd het citroengras in grove stukken en voeg toe. Breng het geheel aan de kook en laat 5 min. rustig inkoken op laag vuur. Voeg de garnalen toe en stoof nog 3 tot 4 min. door op laag vuur.
5
Snijd ondertussen de komkommer in lange linten met een mandoline of kaasschaaf. Meng de komkommer met de groene bosui, sesamzaadjes en de rest van de sushi azijn. Meng kort voor serveren de kokossnippers door de komkommersalade.
6
Serveer de garnalen met de kleefrijst en komkommersalade.

5 van de bekendste Aziatische gerechten

De Aziatische keuken kent een breed scala aan heerlijke gerechten, maar hier zijn vijf van de bekendste en meest geliefde gerechten:

  1. Sushi (Japan): sushi is een iconisch Japans gerecht dat bestaat uit kleine rolletjes van gekookte rijst, vaak gevuld met rauwe vis, zeevruchten, groenten of ei. Het wordt vaak geserveerd met sojasaus, ingelegde gember en wasabi.
  2. Pad Thai (Thailand): Pad Thai is een populaire Thaise noedelgerecht. Het bestaat uit roergebakken rijstnoedels met tofu, ei, gehakte pinda’s, lente-uitjes en vaak een keuze uit vlees of garnalen. Het wordt op smaak gebracht met een mix van zoetzure, pittige en zoute smaken.
  3. Pekingeend (China): pekingeend is een beroemd Chinees gerecht dat bestaat uit krokant gebakken eend met dunne pannenkoekjes, plakjes komkommer, lente-uitjes en hoisinsaus. Het wordt vaak geserveerd als een feestmaaltijd.
  4. Tom yum soep (Thailand): tom yum is een pittige en zure Thaise soep gemaakt met een basis van citroengras, kaffir limoenblad, chilipepers, knoflook en andere kruiden. Het wordt vaak bereid met garnalen, champignons, tomaten en verse kruiden.
  5. Dim sum (China): dim sum is een assortiment van kleine hartige hapjes die oorspronkelijk uit de Chinese keuken komen. Het bestaat uit gestoomde of gefrituurde dumplings, gestoomde broodjes, loempia’s en andere lekkernijen. Dim sum wordt vaak geserveerd in bamboemandjes en is een populaire keuze voor brunch.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bekende gerechten uit de Aziatische keuken, en er zijn nog veel meer heerlijke gerechten om te ontdekken.

Meer inspiratie

De opties voor overheerlijke hoofdgerechten zijn eindeloos. Er is voor ieder wat wils. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de pagina hoofdgerechten voor het avondeten en stel je eigen weekmenu samen!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Schaaldieren
  • Sulfiet
  • Vis
  • Sesamzaad

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via