Spritsen met chocolade
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Spritsen met chocolade

Je hebt ze vast en zeker wel eens op: spritsen! Deze traditionele Nederlandse koekjes worden met maar een paar ingrediënten gemaakt. Lekker makkelijk en het ziet er ook nog eens feestelijk uit dankzij de gegolfde vorm. Wij dippen de helft van deze smaakvolle koekjes in chocolade voor een lekkere twist

Mijn menuplanner

Ingrediënten

6 stuks
Ingrdiënten
Extra benodigdheden

Recept spritsen met chocolade

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
1u 5min
Totale tijd
1u 35min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 170°C boven- en onderwarmte. Meng de boter met de suiker, het vanille-extract en zout. Voeg het ei toe en mix opnieuw.
2
Voeg de bloem toe en kneed met je handen tot een glad deeg. Doe dit deeg in de spuitzak en maak met het mengsel 6 koeken op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak hiervoor een zigzaggende beweging zodat je de vorm van een sprits krijgt. Let op: het spuiten kost best wat kracht. Schuif de bakplaat voor zo’n 20-25 min. in het midden van de oven totdat de spritsen goudbruin kleuren. Laat de spritsen 30 min. afkoelen op een rooster.
3
Smelt de chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laag kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Roer regelmatig door tot de chocolade gesmolten is. Dip de spritsen voor de helft in chocolade. Leg de koeken terug op het rooster en zet 10 min. in de koelkast om uit te harden.

De lekkerste koekjes om te bakken

Een koekje voor bij de koffie of thee, wie is er niet blij mee? Wij zijn er in ieder geval dol op, zeker wanneer je ze ook nog eens helemaal zelf bakt. Hoe leuk is het namelijk om aan de slag te gaan met een lekker recept voor koekjes? Of je nu gaat voor een Hollandse klassieker als spritsen of juist voor een recept uit een ander land gaat, de keuze is reuze!

Eén van onze favoriete recepten is toch wel het recept voor spritsen. Deze traditionele Nederlandse koekjes hebben hun oorsprong in de 16e eeuw. Ze worden gemaakt van een eenvoudig beslag van boter, suiker en bloem. Vervolgens worden ze in hun herkenbare gegolfde vorm gespoten en daarna hoef je ze alleen nog maar af te bakken. Wij gaan in dit recept voor een kleine twist en dippen de helft van de koekjes in gesmolten chocolade. Geeft nét dat extra smaakje.

Wil je juist afstappen van Hollandse koeken? Maak dan eens alfajores. Deze Argentijnse koekjes zijn ontzettend lekker. Ze lijken een beetje op de Franse macarons, maar alfajores zijn makkelijker om te maken. Je maakt eerst brosse koeken, waarbij je vervolgens 2 koekjes vult met een heerlijke crème van dulce de leche. Vervolgens rol je de koekjes door kokosrasp en top je het af met wat poedersuiker. Genieten geblazen! Ook lekker: amaretti koekjes. Deze knapperige koekjes lijken veel op bitterkoekjes. Maak deze koekjes een half uur voordat je gasten op de koffie komen, zodat je ze nog een beetje warm kan serveren. De koekjes zijn dan namelijk nóg lekkerder!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via