In samenwerking met:
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Spruitjesschotel met mosterd en kaas

Met dit gerecht lust ineens iedereen spruitjes! Je combineert ze namelijk met prei, knoflook, mosterd, aardappelschijfjes, knoflook en geraspte kaas. Schuif het de oven in en na 30 minuten geniet je van een heerlijke maaltijd! 

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept spruitjesschotel met mosterd en kaas

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
45 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de onderkant van de spruitjes, verwijder de buitenste bladeren en halveer. Maak de prei schoon en snijd in dunne ringen. Pel de knoflook en snijd fijn.
2
Breng ruim gezouten water in een pan aan de kook en kook de spruitjes 3 min. Giet af.
3
Meng de spruitjes in een ovenschaal met de prei, knoflook, mosterd, aardappelschijfjes, slagroom en ½ van de geraspte kaas. Breng op smaak met peper en zout.
4
Verdeel de rest van de oude kaas over de spruitjesschotel en bak 30 min. in de oven.

Hoe groeien spruitjes?

Spruitjes groeien aan spruitkoolplanten (Brassica oleracea var. gemmifera). Het proces begint met zaaien, meestal in de lente of herfst. Zaailingen groeien uit tot jonge planten en worden vervolgens in vruchtbare grond geplant, bij voorkeur in een zonnige tot halfschaduwrijke omgeving. Tijdens het groeiseizoen verschijnen spruitjes als kleine knoppen langs de stengel. De oogst vindt plaats wanneer ze stevig en ongeveer walnootformaat zijn, meestal vanaf de late herfst tot de winter. Een goede verzorging en gunstige groeiomstandigheden zijn essentieel voor het kweken van gezonde en smakelijke spruitjes.

Hoe lang moeten spruitjes koken?

Spruitjes moeten meestal 7 tot 12 minuten koken. De kooktijd is afhankelijk van hoe gaar je de spruitjes wilt hebben en uiteraard hoe groot de spruitjes zijn. Prik tijdens het koken met een vork in de spruitjes om te weten hoe gaar de spruitjes zijn. In dit recept voor de spruitjesschotel met mosterd en kaas zoals hierboven omschreven staat koken we de spruitjes maar 3 minuten, omdat de spruitjesschotel vervolgens nog een half uur verder gaart in de oven.

Wanneer zijn spruitjes in het seizoen?

Spruitjes zijn in het seizoen vanaf de herfst tot aan het begin van de lente, van oktober tot maart ongeveer. Over het algemeen zijn spruitjes van de beste kwaliteit tijdens de koelere maanden van het jaar.

Meer recepten met spruitjes

Nu we midden in het spruitjesseizoen zitten, moeten we er natuurlijk ook lekker van genieten! Wat dacht je van deze maaltijdsalade met spruitjes en spekjes? Bewust, lekker, voedzaam én snel! Ook deze spruitjestaart met feta is enorm lekker. Met maar 10 minuutjes bereiding schuif je de spruitjestaart de oven in. Daarna kan het genieten beginnen!

Meer ovenschotel recepten

Gerechten uit de oven, wij houden ervan! Na een kleine voorbereiding schuif je het gerecht de oven in, en vervolgens kan jij lekker relaxen of alvast de tafel dekken en afwassen. Ideaal als je het ons vraagt! Op Eatertainment vind je nog veel meer ovenschotel recepten. Doe er je voordeel mee!

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via