In samenwerking met:
yaki udon
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Bevat vis

Yaki udon

Heb jij al eens van yaki udon gehoord? Yaki udon betekent gebakken udon in het Japans. Het gerecht is altijd op basis van udonnoedels, groenten en wat vlees-, vis- of een vervanger!

Dit recept of andere Allerhande recepten proberen? Kom wekelijks de lekkerste gerechten proeven in de Albert Heijn Kookstudio’s! Bekijk hier de opkomende proeverijen en kom gezellig langs.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Yaki udon

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Pel en halveer de ui en snijd de helften in de lengte in plakken van een ½ cm dik. Snijd de kool in repen van 1½ cm. Schil de winterpeen en snijd in de breedte in stukken van 4 cm. Snijd in de lengte in plakken van een ½ cm en die plakken weer in dunne reepjes (julienne). Snijd de shiitake in plakken van een ½ cm en de bosui in stukken van 4 cm.
2
Meng de sake met de sojasaus, oestersaus, sesamolie en kristalsuiker.
3
Verhit een grote wok zonder olie of boter op hoog vuur. Roerbak de spekjes in 3 min. knapperig. Voeg de ui, kool, winterpeen, shiitake en bosui toe en roerbak nog 3 min. op hoog vuur. Voeg de noedels toe en roerbak 1 min. Schep de saus erdoor en roerbak nog 1 min.
4
Snijd de ingelegde gember in flinterdunne reepjes. Serveer de noedels met de gesneden gember.

Combinatietip: lekker met extra in ringen gesneden bosui en sesamzaadjes.

Achtergrondinfo: cooking sake is niet in elke Albert Heijn-winkel verkrijgbaar. Bestel het op ah.nl of vervang het door sherry of rijstazijn (flesje 150 ml, Saitaku).

Achtergrondinfo: de saus wordt traditioneel gemaakt van soja + ‘mentsuyu’ dit laatste is een (geconcentreerde) soepbasis gemaakt van sake, mirin, soja, kombu (kelp) en katsuobushi (gedroogde bonitoflakes.)

Een smaakvol Japans wokgerecht

Yaki Udon is een populair Japans roerbakgerecht met dikke, zachte udon noedels die worden gewokt in een hartige saus op basis van sojasaus, oestersaus en mirin. Vaak wordt het gerecht gecombineerd met groenten zoals paprika, wortel en kool, en kun je het naar wens aanvullen met tofu of paddenstoelen voor een vegetarisch recept. De noedels nemen de smaak van de saus goed op, waardoor Yaki Udon een heerlijk umami-rijk gerecht is.

Naast Yaki Udon zijn er andere Aziatische noedelgerechten die op een vergelijkbare manier worden bereid:

  • Yakisoba: dit Japanse gerecht lijkt op Yaki Udon, maar wordt gemaakt met dunnere tarwenoedels in plaats van udon. De saus is iets zoeter en heeft vaak een licht rokerige smaak.
  • Pad Thai: een beroemd Thais noedelgerecht met rijstnoedels, gebakken met ei, taugé, tofu of garnalen, en op smaak gebracht met tamarinde, vissaus en limoen.
  • Chow Mein: een Chinees roerbakgerecht met tarwenoedels, groenten en een sojasaus-gebaseerde marinade. Het kan met kip, rund of tofu worden geserveerd.
  • Korean Japchae: een Koreaans gerecht met glasnoedels van zoete aardappelzetmeel, gewokt met groenten, sesamolie en sojasaus.

 

Of je nu kiest voor Yaki Udon of een ander Aziatisch roerbakgerecht, deze smaakvolle noedelgerechten zijn perfect voor een snelle en heerlijke maaltijd!

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Weekdieren
  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via