Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Witlof ovenschotel met ham en kaas

Witlof met ham en kaas; een klassieke combinatie die al jaren geliefd is bij velen. De witlofschotel uit dit recept maak je klaar met aardappelpuree. Om de puree lekker romig te maken, gebruiken we crème fraîche in plaats van boter, waardoor het naast ontzettend lekker ook net wat gezonder is!

Mijn menu planner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept witlof ovenschotel met ham en kaas

Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
20 min
Totale tijd
50 min
1
Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Zet in een pan net onder water en voeg een snufje zout toe. Breng de aardappelen aan de kook en kook in 20 min. gaar.
2
Zet ondertussen nog een ruime pan met water op. Halveer de witlof en verwijder de harde kern. Kook de witlof in 5 min. beetgaar. Laat de witlof goed uitlekken, om vocht in de schotel te vermijden.
3
Verwarm de oven voor op 180°C. Wikkel ieder stukje witlof in een plakje ham en zet apart.
4
Giet de aardappelen af en laat goed uitdampen. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper. Voeg de crème fraîche en nootmuskaat toe, roer goed door en maak eventueel verder op smaak met peper en zout.
5
Verdeel de puree over een ruime ovenschaal. Leg de witlof op de puree. Verdeel de geraspte kaas over de witlof en bak het geheel 20 min. in de oven.
6
Hak de peterselie fijn en strooi kort voor serveren over de ovenschotel.

Is witlof bitter?

Veel mensen denken dat witlof heel bitter is van smaak, waardoor ze misschien bij voorbaat al zeggen dat ze het niet zo lekker vinden. Die associatie hebben ze waarschijnlijk al jarenlang; vroeger was witlof namelijk redelijk bitter. Gelukkig is de groente door de tijd heen zo geteeld dat het vandaag de dag een stuk minder bitter is en daardoor bij veel meer mensen in de smaak valt. Deze witlof uit de oven met aardappelpuree, ham en kaas bewijst dat witlof ontzettend lekker kan zijn. De smaken zijn perfect in verhouding en als je dit eenmaal op hebt wil je niets anders meer!

Variëren met witlof

Je kunt kiezen voor een klassieke witlof ovenschotel met ham en kaas, maar je kunt zoveel meer met witlof dan je zou denken! Je kunt er een salade mee maken, zoals deze verrassend lekkere salade met feta, grapefruit en warmgerookte zalm, op een bedje van witlof, of deze frisse witlofsalade met granaatappel, pecannoten en sinaasappeldressing, welke je gemakkelijk kunt serveren als bijgerecht tijdens de barbecue.

Ook lekker om witlof in te verwerken, is in een soepje. Maak bijvoorbeeld deze witlofsoep met ham en zelfgemaakte croutons. Wanneer je de witlof op de juiste manier schoonmaakt, is de smaak minder bitter dan je zou verwachten. De combinatie met ham is hierdoor perfect, ook in deze soep! Of verwerk witlof in pasta, zoals bij deze gegratineerde pastaschotel met witlof. Supermakkelijk en je kunt je er je eigen draai aan geven! Benieuwd naar nog meer witlofrecepten? Je vindt ze op onze receptenpagina.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via