Witlof met ham en kaas; een klassieke combinatie die al jaren geliefd is bij velen. De witlofschotel uit dit recept maak je klaar met aardappelpuree. Om de puree lekker romig te maken, gebruiken we crème fraîche in plaats van boter, waardoor het naast ontzettend lekker ook net wat gezonder is!
Veel mensen denken dat witlof heel bitter is van smaak, waardoor ze misschien bij voorbaat al zeggen dat ze het niet zo lekker vinden. Die associatie hebben ze waarschijnlijk al jarenlang; vroeger was witlof namelijk redelijk bitter. Gelukkig is de groente door de tijd heen zo geteeld dat het vandaag de dag een stuk minder bitter is en daardoor bij veel meer mensen in de smaak valt. Deze witlof uit de oven met aardappelpuree, ham en kaas bewijst dat witlof ontzettend lekker kan zijn. De smaken zijn perfect in verhouding en als je dit eenmaal op hebt wil je niets anders meer!
Je kunt kiezen voor een klassieke witlof ovenschotel recept met ham en kaas, maar je kunt zoveel meer met witlof dan je zou denken! Je kunt er een salade mee maken, zoals deze verrassend lekkere salade met feta, grapefruit en warmgerookte zalm, op een bedje van witlof, of deze frisse witlofsalade met granaatappel, pecannoten en sinaasappeldressing, welke je gemakkelijk kunt serveren als bijgerecht tijdens de barbecue.
Ook lekker om witlof in te verwerken, is in een soepje. Maak bijvoorbeeld deze witlofsoep met ham en zelfgemaakte croutons. Wanneer je de witlof op de juiste manier schoonmaakt, is de smaak minder bitter dan je zou verwachten. De combinatie met ham is hierdoor perfect, ook in deze soep! Of verwerk witlof in pasta, zoals bij deze gegratineerde pastaschotel met witlof. Supermakkelijk en je kunt je er je eigen draai aan geven! Benieuwd naar nog meer witlofrecepten? Je vindt ze op onze receptenpagina.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment