Deze feestelijke rijsttafel is gevuld met allerlei heerlijke gerechtjes. Verras je gasten met de pepesan in bananenbladeren of de saté van speklap met acar (atjar) van tomaat. Wij zouden Eatertainment niet zijn zonder elke klassieker een verrassende twist te geven.
Garnalen dumplings met zoete chilidip
Dumplings lijken lastig te maken, maar dat valt ontzettend mee. De kleine gevulde deegpakketjes komen uit China. Ze hebben wel wat weg van de Italiaanse ravioli, maar dumplings zijn omhuld met ander deeg en anders gevuld. Onze heerlijke garnalen dumplings met zoete chilidip zijn een must op jouw rijsttafel. Dit recept is goed voor 25 dumplings.
Indische gehaktballetjes met acar van rode kool, mango en komkommer
Misschien denk je wel ‘wat is acar’? Dat is wat wij in het Nederlands atjar noemen. Een zoetzuur (bij)gerecht uit de Indonesische, Indische en Maleisische keuken. Wij bereiden de acar met mango en rode kool en serveren het bij gehaktballetjes, die ook bereid zijn met kruiden en ingrediënten uit de Indische keuken.
Pepesan in bananenblad
Pepesan, oftewel pittige makreel, bereid je met kruidige boemboe. In dit typisch Indonesisch gerecht wordt vaak makreel gebruikt, maar gebruik je liever een andere vis dan kan dat ook prima. Je stoomt de vis samen met de boemboe in bananenbladeren in de oven waardoor je een heerlijke malse en kruidige vis krijgt.
Romige sajoer boontjes
Sajoer boontjes mogen natuurlijk niet ontbreken op een rijsttafel! ‘Sajoer’ is een groentegerecht uit de Indonesische keuken bereid met één of meerdere groenten, ui, verse kruiden en water of bouillon. Wij hebben deze sajoer gemaakt met sperziebonen, verschillende kruiden en kokosmelk. Een heerlijk gerecht dat bovendien binnen no-time op tafel staat.
Saté van speklap met acar van tomaat
Van heerlijke saté wordt iedereen blij! Wij maken de saté van speklappen, gemarineerd in een smaakvolle combinatie van onder andere ketjap, citroensap en sambal. Bereid ze in de grillpan of juist op de BBQ voor die extra smokey flavour. Samen met een acar (atjar) van tomaat en kruiden een heerlijk recept!
Potpourri met Aziatische kruiden
Een leuke DIY voor de feestdagen om samen met je vrienden of familie te maken! Deze gedroogde sinaasappelschijfjes met Aziatische kruiden zijn een mooie toevoeging aan jouw decoratie op tafel. Eenvoudig te maken, want je laat de schijfjes drogen in de oven en je kunt tussendoor weer wat anders doen. Door de heerlijke geur ruikt jouw huis echt naar de feestdagen.
Naast de romige sajoer boontjes zijn deze sperziebonen gemaakt met gember siroop een echte aanvulling voor je rijsttafel. De gember siroop geven je bonen een zoet accent, terwijl sajoer boontjes pittiger zijn.
Een rijsttafel is een uitgebreide Indonesische maaltijd die bestaat uit verschillende gerechten geserveerd met rijst. Het omvat meestal een combinatie van vlees-, vis- en groentegerechten, zoals rendang (stoofvlees), saté, gado-gado (gemengde groentesalade), sambal goreng telor (gekruide eieren), en nog veel meer.
Bij een rijsttafel passen wijnen met een lichte tot medium body en een goede balans tussen fruitigheid en frisheid. Gewürztraminer, Riesling, Chenin Blanc of een lichte Pinot Noir kunnen goede keuzes zijn, omdat ze de diverse smaken van de gerechten goed aanvullen.
Vind je dit leuk?
Over dit onderwerp
Gemaakt door Eatertainment