Vol van smaak, lekker romig en krokant aan de bovenkant. Aardappelgratin smaakt het best wanneer je het zelf maakt! Vaak wordt een aardappelgratin geserveerd als bijgerecht, gecombineerd met een frisse salade, maar ook als hoofdgerecht is het verrukkelijk. Verwerk er groene asperges en beenham in en je hebt een smakelijk ovengerecht!
Aardappelgratin is een klassiek ovenschotel recept dat zijn oorsprong heeft in Frankrijk. Het is een heerlijk bijgerecht dat in de basis bestaat uit aardappelen, room, boter, knoflook en kaas. De aardappelen worden in schijfjes gesneden, vervolgens in lagen in een ovenschaal gelegd en overgoten met de romige saus. Het geheel wordt hierna in de oven gebakken tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Het gerecht is niet alleen lekker romig, maar ook veelzijdig. Als bijgerecht gaat aardappelgratin goed samen met verschillende soorten vlees en vis. Zo kun je het serveren bij een stukje gebakken zalm of bij een sappige biefstuk. Maar ook vegetariërs kunnen genieten van aardappelgratin. Zo kun je er bijvoorbeeld groenten zoals courgette en paprika aan toevoegen of het gerecht combineren met een frisse salade om er een voldaan recept voor het avondeten van te maken.
Er zijn ook verschillende variaties op het klassieke recept mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld experimenteren met verschillende soorten kaas of kruiden om de smaak van de gratin te veranderen. Ook zijn er varianten waarbij er naast aardappel ook andere groenten zoals wortel en prei worden gebruikt of je kan er een zoete aardappel recept van maken. Kortom, aardappelgratin is een heerlijk en veelzijdig gerecht dat zeker het proberen waard is.
Aardappelgratin kan ook als hoofdgerecht worden geserveerd, vooral wanneer het wordt gecombineerd met groenten en proteïne zoals kip, rundvlees of vis. Ideaal wanneer je de vraag ‘Wat eten we vandaag?‘ wilt beantwoorden! Het gerecht is heerlijk vullend en biedt een lekkere maaltijd voor een gezellige avond thuis. In dit recept van DekaMarkt maken we de aardappelgratin compleet met groene asperges en beenham. Liever vegetarisch? Maak dan deze aardappelgratin met prei, rode bietjes en geitenkaas. Superlekker, weinig afwas en je huis ruikt heerlijk!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment