In samenwerking met:
Aardappelgratin Met Asperges
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Aardappelgratin met asperges

Vol van smaak, lekker romig en krokant aan de bovenkant. Aardappelgratin smaakt het best wanneer je het zelf maakt! Vaak wordt een aardappelgratin geserveerd als bijgerecht, gecombineerd met een frisse salade, maar ook als hoofdgerecht is het verrukkelijk. Verwerk er groene asperges en beenham in en je hebt een smakelijk ovengerecht!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept aardappelgratin met asperges

Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
35 min
Totale tijd
1u 0min
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en schaaf op de mandoline of met de kaasschaaf in plakken van 5 mm dik. Spoel af.
2
Snijd 3 cm van de onderkant van de asperges. Rasp de Parmezaanse kaas fijn.
3
Meng de eieren met de slagroom en de helft van de Parmezaanse kaas tot een geheel. Breng op smaak met peper en zout.
4
Leg de aardappelen in de ovenschaal en verdeel hier het eimengsel over. Leg de groene asperges over het geheel en garneer de resterende Parmezaanse kaas erover. Bak 40 min. in de oven tot goudbruin en gaar.
5
Haal ondertussen de basilicum van de takjes. Verdeel de beenham over de aardappelgratin wanneer deze nog 3 min. in de oven moet.
6
Haal de aardappelgratin uit de oven en garneer met de basilicum.

Veelzijdig en lekker romig

Aardappelgratin is een klassiek gerecht dat zijn oorsprong heeft in Frankrijk. Het is een heerlijk bijgerecht dat in de basis bestaat uit aardappelen, room, boter, knoflook en kaas. De aardappelen worden in schijfjes gesneden, vervolgens in lagen in een ovenschaal gelegd en overgoten met de romige saus. Het geheel wordt hierna in de oven gebakken tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Het gerecht is niet alleen lekker romig, maar ook veelzijdig. Als bijgerecht gaat aardappelgratin goed samen met verschillende soorten vlees en vis. Zo kun je het serveren bij een stukje gebakken zalm of bij een sappige biefstuk. Maar ook vegetariërs kunnen genieten van aardappelgratin. Zo kun je er bijvoorbeeld groenten zoals courgette en paprika aan toevoegen of het gerecht combineren met een frisse salade.

Er zijn ook verschillende variaties op het klassieke recept mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld experimenteren met verschillende soorten kaas of kruiden om de smaak van de gratin te veranderen. Ook zijn er varianten waarbij er naast aardappel ook andere groenten zoals wortel en prei worden gebruikt. Kortom, aardappelgratin is een heerlijk en veelzijdig gerecht dat zeker het proberen waard is.

Aardappelgratin als hoofdgerecht

Aardappelgratin kan ook als hoofdgerecht worden geserveerd, vooral wanneer het wordt gecombineerd met groenten en proteïne zoals kip, rundvlees of vis. Het gerecht is heerlijk vullend en biedt een lekkere maaltijd voor een gezellige avond thuis. In dit recept van DekaMarkt maken we de aardappelgratin compleet met groene asperges en beenham. Liever vegetarisch? Maak dan deze aardappelgratin met prei, rode bietjes en geitenkaas. Superlekker, weinig afwas en je huis ruikt heerlijk!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk
  • Ei

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via