Gevulde Oliebollen Met Pistache2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
1u 0min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Gevulde oliebollen met pistache

Gevulde oliebollen met pistache zijn een verrukkelijke twist op de traditionele oliebol. Een heerlijke variant op alle pistache recepten zoals bijvoorbeeld de dubai chocoladereep. Perfect om je oudejaarsavond extra speciaal te maken!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

20 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept gevulde oliebollen met pistache

Kookmodus
Bereidingstijd
1u 0min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
2u 0min
Kookmodus
1
Verwarm de melk tot maximaal 40°C. Deze moet lauw aanvoelen. Voeg hier 15 gr suiker en de gist aan toe en roer door totdat alles gemengd is. Laat voor 15 min. op een warme plek rusten zodat de gist geactiveerd wordt.
2
Rasp de schil van de citroen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter). Voeg de tarwebloem, 85 gr suiker, citroenrasp, ei en zout toe aan de kom van de keukenmachine. Schenk hier langzaam de lauwe melk bij en mix totdat alle ingrediënten zijn opgenomen. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg voor 1 uur rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld naast de verwarming).
3
Verhit een diepe pan met de zonnebloemolie en verwarm dit tot ongeveer 180°C. Gebruik hiervoor een thermometer. Gebruik twee lepels en schep het beslag in bolletjes in de hete olie. Bak de oliebollen goudbruin. Dit duurt zo’n 4 min. per oliebol. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
4
Vul een spuitzak met spits spuitmondje met de pistachepasta. Maak een gaatje in de oliebollen en spuit de pistachepasta in. Hak de pistachenoten klein en verdeel dit over de oliebollen. Garneer met poedersuiker.

Een Hollandse traditie voor Oud & Nieuw

Oliebollen zijn dé traditionele lekkernij van oudejaarsavond in Nederland. Deze ronde, gefrituurde bollen van een luchtig beslag worden vaak bestrooid met poedersuiker en staan symbool voor feest en gezelligheid. Dit lekkere recept wordt gemaakt van een beslag van bloem, gist, melk, eieren en een snufje zout. Vaak worden krenten of rozijnen toegevoegd, maar ook zonder zijn oliebollen heerlijk.

Oliebollen worden al eeuwenlang gegeten in Nederland en stammen waarschijnlijk af van een soortgelijke lekkernij uit de Middeleeuwen, de oliekoeken. Ze werden vaak gegeten tijdens de winter, omdat het een calorierijk gerecht is dat goed vult. Oliebollen werden oorspronkelijk gefrituurd in reuzel (dierlijk vet) en later in plantaardige olie, wat de naam oliebollen verklaart.

De klassieke oliebol met rozijnen en krenten blijft een favoriet, maar er zijn tal van varianten die de traditionele versie een moderne twist geven. Denk aan appelstukjes of zelfs wat kaneel voor een extra smaakbeleving, zoals deze appel-kaneel oliebollen met karamelsaus. Hartige oliebollen zijn ook in opkomst, gevuld met kaas, spek of kruiden. Of probeer eens hartige oliebollen met chilisaus.

In de afgelopen jaren zijn er talloze creatieve interpretaties van oliebollen ontstaan. Denk aan oliebollen gevuld met Nutella, salted caramel, de oliepouce (een oliebol en tompouce in één) of zelfs een gevulde oliebol met MonChou en kersen. Ook vegan oliebollen en glutenvrije varianten winnen aan populariteit, zodat iedereen kan genieten van deze lekkernij.

Oliebollen blijven een essentieel onderdeel van oud en nieuw, maar ze passen ook perfect bij andere feestelijke gelegenheden. Of je nu kiest voor de klassieke variant of een trendy smaakexplosie, een schaal verse oliebollen maakt elke viering compleet.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Ei
  • Noten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?