Appel-kaneel oliebollen met karamelsaus
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Appel-kaneel oliebollen met karamelsaus

Een echte showstopper voor tijdens de jaarwisseling: een oliebollentoren van heerlijke appel-kaneel oliebollen afgetopt met karamelsaus. Om je vingers bij af te likken!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

10 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept appel-kaneel oliebollen met karamelsaus

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 45min
Kookmodus
1
Meng de melk met de suiker en gist en zet 10 min. opzij. Zeef ondertussen de bloem en het zout in een aparte kom. Voeg het ei en het gistmengsel toe en mix met een handmixer door elkaar tot een glad beslag. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen.
2
Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Voeg samen met de kaneel en rozijnen toe aan het beslag en mix met een spatel voorzichtig door elkaar.
3
Verhit de zonnebloemolie in een pan tot 180°C. Maak met 2 eetlepels of een ijsboltang bolletjes beslag en bak ze in 5 min. goudbruin in de olie. Keer de oliebollen halverwege.
4
Verdeel de oliebollen over een plateau en bouw op tot een toren. Garneer met de karamelsaus en poedersuiker.

Waarom eten wij oliebollen met Oud en Nieuw?

Oliebollen vormen een culinaire traditie die diepgeworteld is in de Nederlandse cultuur en die inmiddels onlosmakelijk verbonden is met de viering van Oud en Nieuw. De oorsprong van de oliebol gaat ver terug in de geschiedenis, waar het in verschillende vormen al in de Middeleeuwen voorkwam.

Het woord oliebol zelf geeft al aan dat deze lekkernij gefrituurd wordt in olie. In vroegere tijden werd de term oliekoek gebruikt, wat simpelweg een gebakken deegbal in olie betekent. Het deeg bestaat doorgaans uit bloem, melk, eieren, gist en suiker. Het mengsel wordt tot kleine balletjes gevormd en vervolgens goudbruin gefrituurd. Na het frituren worden de oliebollen vaak bestrooid met poedersuiker, wat bijdraagt aan de heerlijke smaak en feestelijke uitstraling.

De associatie tussen oliebollen en Oud en Nieuw is ontstaan uit een traditie die teruggaat tot de Middeleeuwen. Oorspronkelijk werden gefrituurde lekkernijen gegeten als een symbool van overvloed en voorspoed tijdens winterfestiviteiten. Later, in de 19e eeuw, werden oliebollen specifiek geassocieerd met Oudjaarsavond, en deze traditie heeft zich sindsdien gehandhaafd.

De populariteit van oliebollen tijdens Oud en Nieuw heeft meerdere redenen. Allereerst symboliseren ze het afsluiten van het oude jaar en het verwelkomen van het nieuwe. Het feit dat oliebollen gefrituurd worden, draagt ook bij aan het idee van het wegwerken van het oude en het beginnen van iets nieuws, zoals het oude jaar dat wordt afgesloten en het nieuwe jaar dat wordt ingeluid.

Daarnaast brengen oliebollen een gevoel van gezelligheid en warmte met zich mee, wat perfect past bij de feestelijke sfeer van Oud en Nieuw. Het delen van oliebollen met vrienden en familie tijdens de jaarwisseling is een traditie geworden die het samenzijn en het genieten van heerlijk eten benadrukt.

Meer recepten voor Oud en Nieuw

Maak naast deze showtopper ook eens andere oliebollen, zoals deze Baileys sinaasappel oliebollen of champagne oliebollen. Geen liefhebber van zoet? Pak dan uit met een goedgevulde Oud en Nieuw borrelplank! Of probeer één van de andere heerlijke Oud en Nieuw recepten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?