Oliebollenbrood
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vrij van vis

Leftover oliebollenbrood

Heb jij nog oliebollen over na de feestdagen? Gooi ze niet weg, maar maak er dit heerlijke oliebollenbrood mee! Zo geniet jij ook in het nieuwe jaar nog van een heerlijke traktatie.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept leftover oliebollenbrood

Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
50 min
Totale tijd
1u 5min
1
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een cakevorm met bakpapier. Klop de eieren samen met de suiker, koek- en speculaaskruiden en melk door elkaar. Snijd de oliebollen in plakken van 1 cm en week ze in het eiermengsel. Wanneer je klaar bent, voeg je de rozijnen toe aan het overige eiermengsel en zet apart.
2
Bekleed de bodem van de cakevorm met een eerste laag oliebollenplakken en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel of de onderkant van een glas. Leg daarop weer een laag oliebollen plakken en druk opnieuw goed aan. Herhaal dit totdat de oliebollen op zijn. Voeg de rozijnen toe aan het resterende eiermengsel en schenk over de oliebollen.
3
Bak 50 min. in de oven. Laat helemaal afkoelen alvorens het oliebollenbrood uit de vorm te halen. Serveer het oliebollenbrood met de poedersuiker.

Wat te doen met overgebleven oliebollen?

Tijdens Oud en Nieuw kan je geen genoeg krijgen van oliebollen! Maar wat nou als je er een aantal over hebt? Geen probleem, er zijn genoeg heerlijke recepten om met leftover oliebollen te maken!

  • Oliebollen wentelteefjes: snijd de overgebleven oliebollen in plakken van ongeveer 1 cm dikte. Dompel ze in een mengsel van geklutste eieren, melk en een vleugje kaneel en bak ze in een pan tot ze goudbruin zijn. Serveer met poedersuiker en vers fruit voor een heerlijk ontbijt of brunch.
  • Oliebollen trifle: verkruimel de oliebollen en gebruik ze als basis voor een feestelijke trifle. Wissel af met lagen van vanillecustard, vers fruit en slagroom. Herhaal dit proces en eindig met een laagje verkruimelde oliebollen bovenop. Laat het geheel een paar uur in de koelkast opstijven voordat je het serveert.
  • Oliebollen croutons: snijd de overgebleven oliebollen in kleine blokjes, bak ze in de oven tot ze knapperig zijn en voeg ze toe aan een salade voor een verrassende textuur. Voeg eventueel wat honingmosterdvinaigrette toe voor extra smaak.
  • Oliebollen milkshake: vermaal de oliebollen in een blender samen met vanille-ijs en melk voor een smaakvolle oliebollenmilkshake. Voeg indien gewenst een scheutje likeur toe voor een volwassen twist.
  • Oliebollen bread budding: snijd de oliebollen in stukjes en gebruik ze als basis voor een smaakvolle broodpudding. Meng met rozijnen, een custardmengsel en bak het geheel in de oven tot het stevig en goudbruin is. Serveer warm met een vanillesaus. Ook lekker: deze cheesecake broodpudding!
  • Oliebollen crème brûlée: maak een traditionele crème brûlée en voeg verkruimelde oliebollen toe aan de custardmix. Strooi wat suiker over de bovenkant en karameliseer het met een keukenbrander voor een feestelijke twist.
  • Oliebollen ice cream sandwiches: snijd de oliebollen horizontaal door en vul ze met een bolletje vanille-ijs. Druk de zijkanten in gehakte noten, chocoladeschilfers of kokosnoot voor een heerlijke en feestelijke ijssandwich.

Met deze creatieve ideeën hoef je nooit meer te twijfelen over wat te doen met overgebleven oliebollen. Geniet van het experimenteren in de keuken en laat je smaakpapillen verrassen!

Makkelijke recepten

Houd jij ook zo van ultiem zonder urenlang in de keuken te moeten staan? Dan zijn de makkelijke recepten ideaal voor jou! Binnen een handomdraai tover je een simpele, maar heerlijke maaltijd op tafel!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?