croque monsieur
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Croque monsieur

Een Croque Monsieur is een Franse gegrilde sandwich met ham en kaas, besmeerd met bechamelsaus en vervolgens gegratineerd in de oven of op de grill. Het is een klassiek gerecht dat vaak als snack of lunch wordt geserveerd. Heerlijk comfort food voor de lunch, brunch of een ontbijt in het weekend!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

1 persoon
Ingrediënten

Recept croque monsieur

Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
10 min
Totale tijd
25 min
1
Verwarm de oven voor op 180°C boven- en onderwarmte. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur en voeg de bloem toe. Blijf 3 min. roeren tot er een gladde roux ontstaat. Voeg al roerend de melk samen met de nootmuskaat en een snufje peper en zout toe en breng het geheel aan de kook. Kook tot een romige bechamelsaus.
2
Besmeer één van de zijdes van allebei de boterhammen met mosterd. Leg een snee met de mosterdkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel daar ½ van de kaas over, gevolgd door ½ van de bechamelsaus. Leg hier de schouderham op en dek af met de andere snee brood met de mosterdkant naar beneden. Verdeel de overige bechamelsaus over de bovenkant en top af met de overige kaas. Breng het geheel op smaak met een snufje peper en zout en schuif de croque monsieur voor 10 min. in de oven.
3
Snijd de peterselie grof en garneer de croque monsieur met de peterselie.

Het verschil tussen een croque monsieur en een croque madame

Het verschil tussen een croque monsieur en een croque madame zit in de toevoeging van een gebakken ei op de croque madame. Een croque monsieur is een klassiek Frans broodje dat bestaat uit twee sneetjes brood, gevuld met ham en kaas. Het geheel wordt gegrild of gebakken tot het brood knapperig is en de kaas smelt. Vaak wordt er nog een beetje bechamelsaus of geraspte kaas bovenop geplaatst voordat het in de oven gaat. Het resultaat is een heerlijk warm en hartig broodje.

Een croque madame is in principe hetzelfde als een croque monsieur, maar met één belangrijk verschil: er wordt een gebakken ei bovenop de sandwich geplaatst. Dit ei geeft de croque madame een extra dimensie, met de zachte dooier die zich vermengt met de ham, kaas en het knapperige brood. Het uiterlijk van de croque madame wordt vaak vergeleken met een ‘dame met een hoed’, waarbij het gebakken ei fungeert als de hoed.

Beide gerechten zijn geliefd in de Franse keuken en worden vaak geserveerd als hartige snacks of lichte maaltijden in cafés en brasseries. De keuze tussen een croque monsieur en een croque madame hangt simpelweg af van of je al dan niet zin hebt in het extraatje van een gebakken ei bovenop je gegrilde ham en kaas sandwich. Welke van de twee varianten je ook kiest, allebei de croques zijn vol van smaak en heerlijk om op te eten tijdens de lunch. Welke variant is jouw favoriet? Ontdek alle lekkere recepten voor de lunch of voor tijdens het avondeten!

Recepten voor tijdens de lunch

Zoek je nog meer inspiratie om ultiem te genieten tijdens de lunch? Op onze pagina vind je recepten met een korte bereidingstijd om mee te nemen naar je werk. Kies bijvoorbeeld voor een heerlijke flammkuchen of een van de luchtige pannenkoeken recepten!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via