Heekfilet Met Knoflook Citroendressing En Little Gem
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Heekfilet met knoflook-citroendressing en little gem

Zalm, kabeljauw, kibbeling, we hebben het allemaal wel eens op. Maar heb je wel eens gehoord van heekfilet? Een zachte, smaakvolle witvis die in elk gerecht makkelijk te verwerken is. Serveer met pastinaakpuree, een zelfgemaakte knoflook-citroendressing en knapperige little gem.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept heekfilet met knoflook-citroendressing en little gem

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in blokjes van 2 cm. Zet in een pan net onder water. Kook de aardappelen en pastinaak in 15 min. gaar.
2
Pel ondertussen de knoflook en hak fijn. Snijd de helft van de citroen in partjes. Rasp de schil van de rest van de citroen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en pers het sap eruit. Pluk de peterselie en hak fijn.
3
Meng de knoflook, citroenrasp, citroensap, peterselie, de vissaus en de helft van de olijfolie tot een dressing.
4
Pel de ui en snijd in ringen. Breng een klein laagje water aan de kook. Giet dit over de uienringen, laat 1 min. staan en giet het water af.
5
Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de heekfilet 3 min. per kant.
6
Halveer ondertussen de little gem in de lengte. Gril de little gem 2 min. op de snijkant.
7
Giet de aardappelen en pastinaak af. Pureer met een pureestamper. Voeg de roomboter en melk toe en roer goed door.
8
Verdeel de pastinaakpuree over de borden. Serveer de heek en little gem op de puree. Verdeel de knoflook-citroendressing over de heek en little gem. Maak het gerecht af met de rode ui ringen en serveer met een partje citroen.

Een wat onbekende witvis: heekfilet

Op zoek naar een stukje vis dat iedereen wel lekker gaat vinden? Dan zit je met heekfilet goed! Het wat onbekende visje is een goed alternatief voor kabeljauw. Waar kabeljauw een duidelijke en stevige structuur heeft, is heekfilet veel zachter van structuur. Het is ook een wat kleinere vis dan kabeljauw en vaak ook een stuk dunner. Hierdoor heeft heekfilet een korte bereidingstijd. De witvis werd vroeger gerekend tot de familie van de kabeljauwachtige, maar sinds de 19e eeuw is het een aparte familie. Je kunt het lekker bakken, stomen, frituren of zoals in dit recept grillen. Heekfilet heeft een subtiele, niet overheersende smaak en is daarom perfect te combineren met pastinaakpuree en een frisse knoflook-citroendressing. Vergeet niet little gem toe te voegen voor een knapperige twist. Little gem is een kleine variant van Romaine of Romaanse sla en is net zo fris en zit boordevol van smaak!

Puree met vergeten groente

Wil je wat extra groenten binnenkrijgen? Maak dan eens aardappelpuree met pastinaak, een vergeten groente. Het zorgt voor een nog romigere puree en ook de moeilijke eters onder ons genieten van de puree. Probeer het te combineren met een visje als heekfilet of zalm. Probeer naast dit recept ook eens pastinaakpuree met gemarineerde kastanjechampignons in sojasaus en tijm. De zalm wordt gebakken in deze marinade en geeft een Aziatische twist aan het gerecht.

Eet je geen vis? Maak dan deze aubergine schnitzel en serveer met pastinaakpuree en gepofte tomaatjes. Aubergines hebben een vlezige textuur en zijn daarom ideaal om als vleesvervanger te gebruiken. Ook lekker: pastinaakpuree met snelle paddenstoelenstoof. Dit gerecht staat binnen een half uurtje op tafel.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Vis
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via