Gemarineerde kastanjechampignons in sojasaus en tijm, zalm die gebakken wordt in deze marinade en een puree van aardappel én pastinaak. Een heerlijke maaltijd! De ‘vergeten groente’ pastinaak brengen we nieuw leven in, want het is ontzettend zonde dat er vandaag de dag zo weinig mee gekookt wordt. Wist je dat pastinaak vroeger een zeer geliefde groente was? Gelukkig laten we het weer in steeds meer gerechten terugkomen!
Pastinaak is een wortelgroente die enigszins lijkt op wortelen, maar dan met een licht zoete, nootachtige smaak. Het heeft een crème-witte kleur en een taps toelopende vorm. Pastinaak kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Kies er bijvoorbeeld voor om pastinaakpuree te maken zoals in dit recept van DekaMarkt of ga voor geroosterde pastinaak. Snijd de pastinaak in grove stukjes en rooster in de oven met olijfolie, zout en eventueel andere kruiden naar smaak. Een heerlijk bijgerecht! In dit recept voor geroosterde groenten met een Indonesische twist hebben we ook pastinaak verwerkt. De zelfgemaakte pindasaus voegt een Indonesische twist toe aan dit gerecht. Serveer er een lekker stuk vlees bij en je hebt een lekkere maaltijd.
Van pastinaak kun je ook heel goed soep maken. Een heel simpel recept is pastinaak in stukjes snijden en dit samen met ui, knoflook en bouillon koken tot de pastinaak zacht is. Pureer het mengsel vervolgens tot een gladde soep, breng op smaak met zout en peper en voeg er eventueel room aan toe. Smullen!
Ook kun je van pastinaak heerlijke chips maken. Snijd of schaaf de pastinaak in dunne plakjes, meng met olijfolie en rooster het in de oven. In dit recept voor groentechips met rozemarijnzout hebben we chips gemaakt van zoete aardappel, pastinaak, wortelen en rode bieten. Zo kun je verantwoord genieten van chips als tussendoortje. Wat wil je nog meer?
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment