Nieuwe aardappelen met groene asperge en kippenbout uit de oven
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Kippenbout uit de oven met groene asperges en krieltjes

Nieuwe aardappelen zijn de eerste Nederlandse aardappelen van het jaar, ze worden ook wel ‘primeuraardappelen’ genoemd. Deze eerste oogst valt meestal rond eind mei of begin juni: een echt seizoensproduct. De aardappelen worden voor dat de suikers zich omzetten in zetmeel geoogst. Daardoor zijn ze vaak kleiner en hebben ze een dunnere schil, hierdoor worden ze bij bereiding heerlijk zacht en romig.

Nieuwe aardappelen kun je vinden bij groentespeciaalzaken, de lokale boer of de betere groentemarkt. Serveer nieuwe aardappelen bijvoorbeeld met groene asperges en een kippenbout uit de oven!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept kippenbout uit de oven met groene asperges en krieltjes

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
25 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de krieltjes niet, maar spoel schoon en halveer.
2
Vul een pan met koud water en voeg de krieltjes hieraan toe. Kook de krieltjes in 8 min. beetgaar zodra de pan met water kookt.
3
Mix de pikante kip kruiden met de helft van de olijfolie. Marineer de kippenbouten 10 min. Plaats gedurende 25 min. op een met bakpapier beklede bakplaat tot goudbruin en gaar.
4
Snijd 2 cm van de onderkant van de groene asperges af en snijd deze vervolgens door de helft. Snijd de paprika in repen van 2 cm dik. Pel en snipper de knoflook fijn.
5
Bak de knoflook in een pan op laag vuur met de overige olijfolie en voeg na 2 min. de asperges en paprika aan toe. Bak deze 5 min. op middelhoog vuur mee en voeg vervolgens de krieltjes toe.
6
Ris de rozemarijn van het takje en hak fijn. Voeg dit toe aan de krieltjes samen met de groente en roer voorzichtig door met het zout en peper.
7
Serveer de kippenbout met krieltjes, paprika en groene asperges.

Wat zijn nieuwe aardappelen?

Nieuwe aardappelen zijn de eerste aardappelen van het jaar. Ze worden jong geoogst voordat de suikers zijn omgezet in zetmeel. De aardappelen zijn een stuk kleiner en hebben een hele dunne schil.

Hoe lang moeten nieuwe aardappelen koken?

Nieuwe aardappelen kook je half onder water voor 15 tot 20 minuten. Je kunt met een vork of mes erin prikken om te checken of ze bijna gaar zijn. Giet ze dan af en laat ze nagaren door het deksel er schuin op te zetten.

Wat eet je bij nieuwe aardappelen?

Nieuwe aardappelen kun je net zoals ‘normale’ aardappelen eten, denk dus aan een stukje vlees en wat groenten erbij. Voor in de zomer is het ook erg lekker om er een salade bij te maken, dit maakt het wat frisser!

Allergenen

Dit recept bevat geen allergenen

    Voedingswaarden

    Per 1 persoonsportie

    Voedingswaarden

    Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

    Vind je dit leuk?