Nieuwe aardappelen zijn de eerste Nederlandse aardappelen van het jaar, ze worden ook wel ‘primeuraardappelen’ genoemd. Deze eerste oogst valt meestal rond eind mei of begin juni: een echt seizoensproduct. De aardappelen worden voor dat de suikers zich omzetten in zetmeel geoogst. Daardoor zijn ze vaak kleiner en hebben ze een dunnere schil, hierdoor worden ze bij bereiding heerlijk zacht en romig.
Nieuwe aardappelen kun je vinden bij groentespeciaalzaken, de lokale boer of de betere groentemarkt. Serveer nieuwe aardappelen bijvoorbeeld met groene asperges en een kippenbout uit de oven!
Nieuwe aardappelen zijn de eerste aardappelen van het jaar. Ze worden jong geoogst voordat de suikers zijn omgezet in zetmeel. De aardappelen zijn een stuk kleiner en hebben een hele dunne schil.
Nieuwe aardappelen kook je half onder water voor 15 tot 20 minuten. Je kunt met een vork of mes erin prikken om te checken of ze bijna gaar zijn. Giet ze dan af en laat ze nagaren door het deksel er schuin op te zetten.
Nieuwe aardappelen kun je net zoals ‘normale’ aardappelen eten, denk dus aan een stukje vlees en wat groenten erbij. Voor in de zomer is het ook erg lekker om er een salade bij te maken, dit maakt het wat frisser!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment