Spruiten, pijnboompitten en maple syrup… Het klinkt misschien niet als een combinatie die je zelf snel zou maken. Maar juist het onverwachte is vaak het beste, toch? Zo ook in dit recept! Heerlijke, in de oven geroosterde aardappelen, zoete én zure spruiten door de maple syrup en het citroensap en een lekkere kipburger. Een aanrader!
Spruiten zijn van oorsprong een Belgische én Nederlandse groente. Ze worden ook wel ‘Brusselse spruiten’ genoemd omdat ze naar verluidt voor het eerst werden geteeld in de buurt van Brussel in België in de 16e eeuw. In Nederland worden spruiten al meer dan 400 jaar geteeld. De spruitjesplant gedijt goed in het Nederlandse klimaat en de grondsoort, en Nederland is nog steeds een belangrijke producent van spruiten. Spruiten worden wereldwijd geteeld en gegeten, maar de oorsprong van de groente ligt dus wel in Nederland en België.
Maple syrup, oftewel ahornsiroop, is een zoete en smaakvolle siroop die vaak wordt geassocieerd met pannenkoeken en wafels. Maar maple syrup kan voor veel meer gerechten worden gebruikt dan alleen als topping voor ontbijtproducten. Het is een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt om smaak toe te voegen aan hartige gerechten, zoals gegrilde kip of varkensvlees, en zoete desserts, zoals cheesecake en gebakken appels.
Maple syrup kan ook worden gebruikt als zoetmiddel in sauzen en dressings, zoals een honing-mosterddressing of een balsamico-vinaigrette. Het kan ook worden gebruikt als ingrediënt in cocktails, zoals een Maple Old Fashioned.
Bij het koken met maple syrup is het belangrijk om de kwaliteit van de siroop te overwegen. Er zijn verschillende kwaliteitsniveaus, van lichte tot donkere siropen, die elk een unieke smaak en textuur hebben. Met maple syrup als ingrediënt kan je dus diverse gerechten en dranken op smaak brengen en een heerlijke zoete, karakteristieke smaak toevoegen.
Wil je zelf koken of bakken met maple syrup? Naast dit recept van DekaMarkt voor spruitjes met maple syrup, maak je thuis ook gemakkelijk andere recepten met dit ingrediënt. In dit gerecht voor gehaktballetjes met granaatappelsaus hebben we maple syrup toegevoegd aan de saus. Dit zorgt voor een heerlijk zoete smaak. Ook in deze gingerbread cookies zit maple syrup verwerkt.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment