In samenwerking met:
Spruiten Met Pijnboompitten En Maple Syrup 1
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Spruiten met pijnboompitten en maple syrup

Spruiten, pijnboompitten en maple syrup… Het klinkt misschien niet als een combinatie die je zelf snel zou maken. Maar juist het onverwachte is vaak het beste, toch? Zo ook in dit recept! Heerlijke, in de oven geroosterde aardappelen, zoete én zure spruiten door de maple syrup en het citroensap en een lekkere kipburger. Een aanrader!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept spruiten met pijnboompitten en maple syrup

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
20 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de zoete aardappelen, snijd ze in plakken van 1 cm en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met ½ van de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Plaats 20 min. in de oven.
2
Maak de spruiten schoon en snijd door de helft. Breng een pan met water aan de kook. Kook de spruiten in 4 min. beetgaar en giet af.
3
Verhit een pan met ¼ van de olijfolie en bak de kipburgers in 8 min. goudbruin en gaar.
4
Verhit een andere pan met de resterende olijfolie. Bak de spruiten en pijnboompitten 5 min. Voeg hier vervolgens de maple syrup en het citroensap aan toe en bak dit nog 3 min. zodat de maple syrup inkookt.
5
Serveer de spruiten met de zoete aardappel en gemarineerde kipburger.

Spruiten, een oer-Hollandse groente

Spruiten zijn van oorsprong een Belgische én Nederlandse groente. Ze worden ook wel ‘Brusselse spruiten’ genoemd omdat ze naar verluidt voor het eerst werden geteeld in de buurt van Brussel in België in de 16e eeuw. In Nederland worden spruiten al meer dan 400 jaar geteeld. De spruitjesplant gedijt goed in het Nederlandse klimaat en de grondsoort, en Nederland is nog steeds een belangrijke producent van spruiten. Spruiten worden wereldwijd geteeld en gegeten, maar de oorsprong van de groente ligt dus wel in Nederland en België.

Koken met maple syrup

Maple syrup, oftewel ahornsiroop, is een zoete en smaakvolle siroop die vaak wordt geassocieerd met pannenkoeken en wafels. Maar maple syrup kan voor veel meer gerechten worden gebruikt dan alleen als topping voor ontbijtproducten. Het is een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt om smaak toe te voegen aan hartige gerechten, zoals gegrilde kip of varkensvlees, en zoete desserts, zoals cheesecake en gebakken appels.

Maple syrup kan ook worden gebruikt als zoetmiddel in sauzen en dressings, zoals een honing-mosterddressing of een balsamico-vinaigrette. Het kan ook worden gebruikt als ingrediënt in cocktails, zoals een Maple Old Fashioned.

Bij het koken met maple syrup is het belangrijk om de kwaliteit van de siroop te overwegen. Er zijn verschillende kwaliteitsniveaus, van lichte tot donkere siropen, die elk een unieke smaak en textuur hebben. Met maple syrup als ingrediënt kan je dus diverse gerechten en dranken op smaak brengen en een heerlijke zoete, karakteristieke smaak toevoegen.

Wil je zelf koken of bakken met maple syrup? Naast dit recept van DekaMarkt voor spruitjes met maple syrup, maak je thuis ook gemakkelijk andere recepten met dit ingrediënt. In dit gerecht voor gehaktballetjes met granaatappelsaus hebben we maple syrup toegevoegd aan de saus. Dit zorgt voor een heerlijk zoete smaak. Ook in deze gingerbread cookies zit maple syrup verwerkt.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Sulfiet
  • Sesamzaad
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via