Zelfgemaakte gnocchi met salieboter
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Zelfgemaakte gnocchi met salieboter

Je eigen gnocchi maken is eigenlijk ontzettend eenvoudig. Én je hebt er maar vier ingrediënten voor nodig: aardappelen, bloem, eidooier en zout. Bak je gnocchi vervolgens krokant in een overheerlijke salieboter en je hebt een geweldige maaltijd.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept zelfgemaakte gnocchi met salieboter

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
15 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Breng een pan met water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook in 12 min. gaar. Giet af en pureer de aardappelen met een stamper. Laat afkoelen.
2
Voeg de eidooier, bloem en het zout toe en meng met een spatel tot een deeg.
3
Pak een deel van het deeg en rol met je handen uit tot een lange stengel. Snijd hier stukken uit van 2 cm lang. Neem een stukje en druk dit met je duim over de voorkant van een vork naar beneden. Zo ontstaan de ribbels op de gnocchi.
4
Bestuif een bord met wat bloem en leg hier de gnocchi op. Herhaal tot het deeg op is.
5
Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de gnocchi gaar. De gnocchi is gaar als hij gaat drijven. Dit duurt ongeveer 2 min. Hak ondertussen de salie fijn.
6
Smelt de boter in een koekenpan en voeg de salie toe. Voeg de gekookte gnocchi toe en breng op smaak met peper en zout. Bak rondom goudbruin en krokant.
7
Rasp de Parmezaanse kaas. Verdeel de gnocchi over de borden en garneer met de Parmezaanse kaas.

Het ontstaan van gnocchi

Gnocchi is een traditioneel Italiaans gerecht dat bestaat uit kleine deegballetjes gemaakt van aardappelen, bloem en soms eieren. De exacte oorsprong van gnocchi is moeilijk vast te stellen, maar het gerecht heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd.

De naam ‘gnocchi’ is afgeleid van het Italiaanse woord ‘nocca’, wat knokkel betekent. Dit verwijst naar de vorm van de deegballetjes, die vaak een ribbelige textuur hebben om sauzen beter vast te houden.

Oorspronkelijk werden gnocchi waarschijnlijk gemaakt zonder aardappelen. In plaats daarvan gebruikten de oude Romeinen ingrediënten zoals tarwebloem, water en kaas om een soortgelijk deeg te maken. Na verloop van tijd evolueerde het recept en werden aardappelen een belangrijk ingrediënt in veel gnocchi-varianten.

De populariteit van gnocchi groeide in verschillende delen van Italië, en er ontstonden regionale variaties op het basisrecept. Zo zijn er bijvoorbeeld gnocchi gemaakt van ricotta (een soort kaas) in bepaalde delen van Noord-Italië.

Vandaag de dag zijn er talloze variaties en recepten voor gnocchi over de hele wereld. Hoewel aardappelen nog steeds een veelgebruikt ingrediënt zijn, worden er ook andere ingrediënten gebruikt, zoals pompoen, ricotta, spinazie en meer.

Kortom, gnocchi heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd en heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld tot het geliefde gerecht dat het vandaag de dag is.

Meer recepten met gnocchi

Gek op gnocchi? Nu je weet hoe je het zelf maakt, kan je het verwerken in tal van gerechten! Zelfgemaakte gnocchi is natuurlijk stukken lekkerder dan gnocchi uit een pakje. Probeer bijvoorbeeld deze gnocchi ovenschotel met prei en champignons of ga voor de gnocchi met boerenkoolsaus.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via