In samenwerking met:
Arretjescake Met Sinaasappel 2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Arretjescake met sinaasappel

Een heerlijke Hollandse klassieker, maar dan met een twist! Deze makkelijke no-bake cake maken we in dit recept met maria biscuits en geven we een frisse touch door sinaasappel toe te voegen. Deze cake heb je in 20 minuten gemaakt en daarna is het alleen nog wachten tot de cake klaar is met opstijven.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

16 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept arretjescake met sinaasappel

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 20min
Kookmodus
1
Rasp de schil van de sinaasappel (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter). Smelt de boter op lage temperatuur in een pan. Verkruimel de marie biscuits in stukjes.
2
Klop het ei en de basterdsuiker met een mixer in 5 min. luchtig. Voeg het cacaopoeder en de boter in delen toe en mix 2 min. tot een egaal mengsel. Roer de maria biscuits met een spatel door het chocolademengsel.
3
Schep het mengsel in een met bakpapier beklede ovenschaal. Strijk glad en bestrooi met de sinaasappelrasp. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en laat 1 uur opstijven in de koelkast.
4
Snijd de arretjescake is stukken van 3x3 cm.

Tip: de vorm van de bakvorm maakt niet uit. Je kunt een cakeblik gebruiken en plakjes van de arretjescake snijden, of een springvorm en de cake in puntjes snijden.
Tip: makkelijk om een dag van tevoren te maken. De arretjescake is 3 dagen afgesloten in de koelkast te bewaren. Ook kan je de arretjescake maximaal 3 maanden afgesloten in de vriezer bewaren.

Een lekker stukje cake uit eigen land

Arretjescake is een heerlijke en eenvoudige lekkernij die zijn oorsprong vindt in Nederland. Deze no-bake cake, die ook bekend staat als arretjes cake, is geliefd vanwege zijn rijke, chocoladeachtige smaak en het gemak waarmee het bereid kan worden.

De geschiedenis van arretjescake

Arretjescake heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. Het was destijds moeilijk om aan verse ingrediënten te komen, zoals boter en eieren, vanwege de schaarste tijdens de oorlog. Als reactie hierop begonnen mensen te experimenteren met alternatieve recepten en ontwikkelden ze deze eenvoudige cake, die geen boter of eieren vereist. Het woord ‘arretje’ is een dialectische uitdrukking die verwijst naar het feit dat de cake ‘stevig’ is. De cake bestaat voornamelijk uit biscuitjes, cacao, suiker en margarine, die in tijden van schaarste gemakkelijker te verkrijgen waren.

Je kunt naar wens variaties aanbrengen in het basisrecept van arretjescake door ingrediënten toe te voegen zoals noten, rozijnen, marshmallows of zelfs een vleugje vanille-extract voor extra smaak. In dit recept voegen we sinaasappel toe voor een frisse touch, maar in deze variant gebruiken we in de arretjescake bastogne koeken. Hierdoor krijgt de cake een wat kruidiger smaak met een lichte touch van karamel.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?