Zelf cake maken? Dat is zo voor elkaar. Met een paar simpele ingrediënten heb je er binnen no-time eentje gemaakt. Elk basis cake recept bestaat nagenoeg uit meel, eieren, boter en suiker. Bij het woord ‘cake’ denk je al snel aan een simpele plak roombotercake, maar tegenwoordig heb je zo veel cakevariaties. Wat dacht je van mug cakes, een luchtige chocoladecake, smeuïge carrot cake of zelfs deze unieke Red Bull cake. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een lekker cake recept nodig? Op Eatertainment hebben we al tientallen lekkere cakerecepten voor je gebundeld. Lees snel verder!
Krijg je bezoek, heb je een verjaardag op de planning staan of wil je gewoon een lekkere cake voor bij de koffie? Dan kan je met cake eigenlijk bijna niet de mist in gaan. Het is erg beginner-proof en je moet het vrij bont maken, wil je het laten mislukken. Wil je een snelle cake bakken? Dan kan je natuurlijk kiezen voor een kant-en-klare cake mix, maar met de makkelijke cake recepten zet je binnen 15 minuten een nog lekkerdere zelfgemaakte cake op tafel. Voor deze honingcake met noten heb je maar vijf simpele ingrediënten nodig. Easy does it!
Varieer met de verschillende cake recepten en ontdek jouw favoriet! Kies in de winter voor een kruidige carrotcake, een luchtige kwarkcake met het warme weer of ga voor een fluffy sponge cake bij de koffie. Ben je op zoek naar een dessert waarmee je je gasten kunt verrassen? Maak dan deze witte chocolade lava cake! Met het krokante laagje aan de buitenkant en de gesmolten chocolade binnenin maak je het diner helemaal af. Wanneer je liever kiest voor een no-bake toetje maak je gemakkelijk de oreo cake bars!
Denken aan de lijn en toch genieten van cake? Een gezonde cake bakken is mogelijk op meerdere manieren. Zoek bijvoorbeeld een calorie arme cake, keto cake recepten of ga voor een cake zonder suiker. Neem bijvoorbeeld deze appel-spelt cake. Een voedzame cake met enkel van nature aanwezige suikers. Probeer ook eens een keer een cake met groenten, zoals de courgettecake, wortelcake of rabarbercake. Dat is weer eens wat anders dan een boerencake of appelcake.
Een cake bakken zonder boter? Het klinkt als een onmogelijke opgave, maar dat is het niet. Misschien wil je een gezondere cake of ben je op zoek naar een vegan vervanger voor boter om een vegan cake te maken. Margarine is een plantaardige vervanger voor boter, maar wist je dat je zelfs appelmoes of yoghurt in cake recepten kan gebruiken? Een cake bakken zonder ei doe je door het ei te vervangen door appelmoes, een rijpe, gepureerde banaan, jam of olie. Dit recept voor vegan havermoutbrood is lekker voor tussendoor, maar ook lekker als lunch. En niet geheel onbelangrijk: het is een cake zonder boter en ei!
Met zo veel lekkere recepten voor cakes in ons aanbod snappen we het als je even niet meer weet welke je moet kiezen. De perfecte cake voor ons is lekker voor jong en oud, niet al te zoet en snel te maken. Het krijgt van ons ook bonuspunten als je het als snack of dessert kan eten. Wat ons betreft is het cake recept van de dag onze enige echte dadelcake. Zoet… en dat zonder toegevoegde suikers en roomboter.
Bekijk hier het cakerecept van vandaag: dadelcake
Wat dacht je van deze kaneelcake met sinaasappelfrosting of deze Japanse fluffy cheesecake? Het zijn cake variaties met een gemene deler: ze zijn lekker luchtig. Ideaal als je op zoek bent naar een cake die wat minder zwaar op de maag valt. Tips voor een luchtige cake: klop de bloem niet door het beslag, maar spatel het in delen door het beslag om de luchtigheid te behouden. Zorg er ook voor dat de oven goed voorverwarmd is en dat je de verhoudingen zoals beschreven in het cake recept aanhoudt. Te veel vocht (van eieren, boter of melk) of zelfs te veel bakpoeder zorgt ervoor dat een cake niet goed kan rijzen. Je moet het maar net weten!
Ooit wel eens gehoord van arretjescake? Deze oer-Hollandse klassieker wordt traditioneel gemaakt van pure chocolade en maria biscuits. De cake hoeft niet de oven in, maar laat je opstijven in de koelkast. In dit arretjescake recept kiezen we voor Bastogne koekjes voor een twist!
Wil je geen (room)boter gebruiken wanneer je een cake bakt? Kies dan voor een cake recept met olie! Gelukkig zijn er veel verschillende opties om cake te bakken met olie. Denk aan kokosolie, olijfolie of zonnebloemolie. En de smaak van de cake wordt er écht niet minder op gelukkig. Kies een van onderstaande recepten uit en ga aan de slag met het maken van jouw eigen cake!
Een cupcake is het perfecte kleine gebakje voor tijdens een verjaardag, brunch of andere gelegenheid. Maak er na het cupcakes bakken een leuke activiteit van door de cupcakes te versieren met glazuur, fondant of sprinkles! Dit kun je ook doen met luchtige cake pops. Nu maken we de lekkernij in cupcake vormpjes, maar vroeger werden ze afgebakken in theekopjes, vandaar de naam ‘cup’cakes. Er zijn talloze varianten mogelijk! Kies voor leuke mini cupcakes, chocolade cupcakes of red velvet cupcakes. Een cupcake recept dat wij niet kunnen weerstaan zijn de créme brûlée cupcakes.
Een combinatie die niet te weerstaan is in een cake is appel! De frisse en licht zoete smaak van de appel past perfect in een luchtige cake. Met het toevoegen van een beetje kaneel maak je de perfecte appel kaneel cake. In dit appelcake recept kiezen we voor een bijzondere twist door de toevoeging van gember, yoghurt en citroen.
Zelfgemaakte cake kan bij kamertemperatuur tot 4 dagen vers blijven zodra deze goed is afgedekt. In de koelkast kan het tot een week meegaan. Voor een langere houdbaarheid kan je de cake in de vriezer bewaren, dan blijft het tot 3 maanden goed. Zorg er wel voor dat de cake luchtdicht is verpakt om uitdroging te voorkomen.
Om te controleren of je cake gaar is, kun je een satéprikkertje gebruiken. Zodra je deze in het midden erin steekt en deze er schoon uitkomt, is de cake gaar. Meestal duurt dit 50-60 minuten bij 180 graden. Laat de cake 10 minuten in de bakvorm afkoelen, daarna kun je hem voorzichtig uit de bakvorm halen en volledig laten afkoelen op een rooster om te voorkomen dat het aan de vorm blijft kleven.
Nadat de cake uit de bakvorm is gehaald moet het gemiddeld 1 tot 2 uur afkoelen. Dit geeft voldoende tijd om stevig te worden voorkomt dat het uit elkaar valt wanneer je het aansnijdt. Het exacte afkoelproces kan variëren afhankelijk van de grootte en de samentelling van de cake.