Babi smoor is een stoofgerecht uit de Indonesische keuken. Voor dit recept stoven we varkensvlees en ui in een heerlijke saus van ketjap, citroen, nootmuskaat en foelie. Wij gebruiken schouderkarbonade, wat een klein randje vet bevat. Hierdoor wordt het vlees lekker mals en sappig!
Babi smoor is een gerecht uit de Indonesische keuken en vindt zijn oorsprong in de culinaire tradities van het land. Het gerecht wordt vaak geassocieerd met de Javaanse keuken, hoewel het ook in andere delen van Indonesië wordt bereid.
‘Babi’ betekent varken in het Indonesisch en ‘smoor’ verwijst naar een stoofgerecht dat wordt bereid met een combinatie van kruiden en specerijen. Babi smoor is dan ook een stoofgerecht van varkensvlees in een pittige, kruidige saus.
De bereiding van babi smoor verschilt per regio en per huishouden, maar typische ingrediënten zijn onder meer knoflook, ui, gember, laos, kemiri-noten, trassi (gefermenteerde garnalenpasta), sereh (citroengras), salambladeren (Indonesisch laurierblad), tamarinde en rode pepers.
Babi smoor wordt meestal geserveerd met rijst, komkommer en tomaten en soms met een gekookt ei. In dit recept maken we een gemakkelijkere variant op het klassieke gerecht. Zo heb je minder verschillende ingrediënten nodig én staat het sneller op tafel!
De Indonesische keuken is rijk aan smaken en kruiden, en staat bekend om haar heerlijke gerechten. Met meer dan 17.000 eilanden heeft elke regio van Indonesië zijn eigen unieke culinaire tradities en gerechten. Typische Indonesische gerechten zijn bijvoorbeeld babi pangang, rendang daging of sajoer boontjes. In deze gerechten worden kruiden als laos poeder, serehpoeder, kurkuma, korianderzaad en komijnzaad toegevoegd. Dit maakt echte smaakbommetjes van de recepten. Dit wil je niet missen!
De Indonesische keuken is een combinatie van verschillende invloeden, waaronder de Chinese, Indiase en Nederlandse keuken. De gerechten zijn vaak pittig en gekruid, en worden geserveerd met rijst als basis.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment