Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Babi smoor met boontjes en witte rijst

Babi smoor is een stoofgerecht uit de Indonesische keuken. Voor dit recept stoven we varkensvlees en ui in een heerlijke saus van ketjap, citroen, nootmuskaat en foelie. Wij gebruiken schouderkarbonade, wat een klein randje vet bevat. Hierdoor wordt het vlees lekker mals en sappig!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept babi smoor met boontjes en witte rijst

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
20 min
Totale tijd
50 min
Kookmodus
1
Snijd de schouderkarbonade in stukken van ongeveer 3 cm. Verwijder het bot. Pel en snipper de ui. Pers het sap uit de citroen.
2
Breng in een grote braadpan het citroensap, water, ketjap, nootmuskaat en foelie aan de kook. Voeg de ui en schouderkarbonade toe en stoof in ongeveer 40 min. gaar op laag vuur. Het vocht moet bijna geheel ingekookt zijn.
3
Breng een grote pan water aan de kook voor de sperziebonen. Dop de sperziebonen en kook in 5 min. beetgaar. Spoel de sperziebonen koud. Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.
4
Snijd de bosui in schuine ringen. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de sperziebonen 3 min. aan. Voeg de bosui toe en laat 1 min. mee bakken. Voeg de sambal toe en roer door.
5
Serveer de babi smoor met witte rijst en boontjes.

Babi smoor, wat is het?

Babi smoor is een gerecht uit de Indonesische keuken en vindt zijn oorsprong in de culinaire tradities van het land. Het gerecht wordt vaak geassocieerd met de Javaanse keuken, hoewel het ook in andere delen van Indonesië wordt bereid.

‘Babi’ betekent varken in het Indonesisch en ‘smoor’ verwijst naar een stoofgerecht dat wordt bereid met een combinatie van kruiden en specerijen. Babi smoor is dan ook een stoofgerecht van varkensvlees in een pittige, kruidige saus.

De bereiding van babi smoor verschilt per regio en per huishouden, maar typische ingrediënten zijn onder meer knoflook, ui, gember, laos, kemiri-noten, trassi (gefermenteerde garnalenpasta), sereh (citroengras), salambladeren (Indonesisch laurierblad), tamarinde en rode pepers.

Babi smoor wordt meestal geserveerd met rijst, komkommer en tomaten en soms met een gekookt ei. In dit recept maken we een gemakkelijkere variant op het klassieke gerecht. Zo heb je minder verschillende ingrediënten nodig én staat het sneller op tafel!

Meer recepten uit de Indonesische keuken

De Indonesische keuken is rijk aan smaken en kruiden, en staat bekend om haar heerlijke gerechten. Met meer dan 17.000 eilanden heeft elke regio van Indonesië zijn eigen unieke culinaire tradities en gerechten. Typische Indonesische gerechten zijn bijvoorbeeld babi pangang, rendang daging of sajoer boontjes. In deze gerechten worden kruiden als laos poeder, serehpoeder, kurkuma, korianderzaad en komijnzaad toegevoegd. Dit maakt echte smaakbommetjes van de recepten. Dit wil je niet missen!

De Indonesische keuken is een combinatie van verschillende invloeden, waaronder de Chinese, Indiase en Nederlandse keuken. De gerechten zijn vaak pittig en gekruid, en worden geserveerd met rijst als basis.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via