Op zoek naar een BBQ-gerecht waarmee je kan uitpakken? Bereid picanha op de BBQ! We combineren de picanha het met een heerlijke, zelfgemaakte bessen port-jus. Perfect voor bij het malse stuk vlees!
Tip: is de bessen port-jus te dun? Voeg hier dan maïzena aan toe.
Tip: houd je runderfond en groenten over, maak hier dan een soep van.
Picanha is een heerlijk stuk rundvlees dat oorspronkelijk afkomstig is uit Brazilië en populair is in veel Zuid-Amerikaanse landen. In andere delen van de wereld staat het soms bekend onder verschillende namen, zoals ‘rump cap’ of ‘coulotte’ in het Engels.
Het komt van het achterste deel van de koe, meer specifiek van de staartstukspier (ook wel ‘driehoekige spier’ genoemd) die zich boven op de bil bevindt. Het vlees heeft een karakteristieke driehoekige vorm, wat ook de reden is voor de bijnaam ‘driehoekige spier’. Dit stuk vlees is goed dooraderd met vet, wat bijdraagt aan de sappigheid en de smaak van het vlees tijdens het bereiden.
Picanha staat bekend om zijn volle smaak en sappige textuur, en het wordt vaak bereid op de barbecue, gegrild of in plakjes gesneden voor steaks. In sommige landen wordt het ook in de oven bereid. Het wordt vaak op smaak gebracht met zout en soms met andere kruiden en specerijen om de smaak te versterken. In veel Zuid-Amerikaanse culturen is picanha een populaire keuze bij barbecuefeestjes en speciale gelegenheden.
Picanha heeft een unieke smaak en textuur, dus het is niet precies te vergelijken met andere stukken rundvlees. Echter, als je op zoek bent naar een vergelijking, zou je kunnen zeggen dat de smaak en textuur van picanha enigszins lijken op die van andere delen van de rundvleesbil, zoals het staartstuk oftewel bavette. Een echte aanrader voor bavette van de BBQ, is deze Argentijnse bavette met salsa verde. Een heerlijk mals stuk vlees!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment