In samenwerking met:
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

BBQ picanha met bessen port-jus

Op zoek naar een BBQ-gerecht waarmee je kan uitpakken? Bereid picanha op de BBQ! We combineren de picanha het met een heerlijke, zelfgemaakte bessen port-jus. Perfect voor bij het malse stuk vlees!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept bbq picanha met bessen port-jus

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
20 min
Totale tijd
50 min
Kookmodus
1
Steek de BBQ aan. Halveer de preien in de lengte. Snijd 3 cm van de onderkant van de groene asperges. Ris de blaadjes van de tijm.
2
Verhit een pan met de port, runderfond, blauwe bessen, bruine basterdsuiker en de helft van de tijm op middelhoog vuur. Kook de jus 5 min. en breng op smaak met peper en zout.
3
Snijd de vetrand van de picanha om de 1 cm om en om schuin in tot op het vlees, zodat er een ruitpatroon ontstaat. Verdeel de olijfolie over de picanha en leg met de vetkant op de BBQ. Gaar de picanha in 20 min. rosé.
4
Gril, wanneer de picanha nog 5 min. moet, de prei en groene asperges op de BBQ.
5
Snijd de picanha in plakken van 1 cm en verdeel samen met de asperges en prei over de borden. Verdeel de bessen port-jus over het vlees en garneer met de rest van de tijm.

Tip: is de bessen port-jus te dun? Voeg hier dan maïzena aan toe.
Tip: houd je runderfond en groenten over, maak hier dan een soep van.

Wat is picanha en welk deel van het rund is het?

Picanha is een heerlijk stuk rundvlees dat oorspronkelijk afkomstig is uit Brazilië en populair is in veel Zuid-Amerikaanse landen. In andere delen van de wereld staat het soms bekend onder verschillende namen, zoals ‘rump cap’ of ‘coulotte’ in het Engels.

Het komt van het achterste deel van de koe, meer specifiek van de staartstukspier (ook wel ‘driehoekige spier’ genoemd) die zich boven op de bil bevindt. Het vlees heeft een karakteristieke driehoekige vorm, wat ook de reden is voor de bijnaam ‘driehoekige spier’. Dit stuk vlees is goed dooraderd met vet, wat bijdraagt aan de sappigheid en de smaak van het vlees tijdens het bereiden.

Picanha staat bekend om zijn volle smaak en sappige textuur, en het wordt vaak bereid op de barbecue, gegrild of in plakjes gesneden voor steaks. In sommige landen wordt het ook in de oven bereid. Het wordt vaak op smaak gebracht met zout en soms met andere kruiden en specerijen om de smaak te versterken. In veel Zuid-Amerikaanse culturen is picanha een populaire keuze bij barbecuefeestjes en speciale gelegenheden.

Op welk vlees lijkt picanha het meest?

Picanha heeft een unieke smaak en textuur, dus het is niet precies te vergelijken met andere stukken rundvlees. Echter, als je op zoek bent naar een vergelijking, zou je kunnen zeggen dat de smaak en textuur van picanha enigszins lijken op die van andere delen van de rundvleesbil, zoals het staartstuk oftewel bavette. Een echte aanrader voor bavette van de BBQ, is deze Argentijnse bavette met salsa verde. Een heerlijk mals stuk vlees!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Sulfiet
  • Gluten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?