Künefe2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Künefe

Heb jij al eens künefe gegeten? Dit traditionele Midden-Oosterse dessert maak je van krokante kadaifi met een zachte kaasvulling, vaak mozzarella. De künefe wordt overgoten met een zoete suikersiroop en afgetopt met pistachenoten. Geloof ons: dit is een combinatie die je wilt proberen!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Künefe

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
15 min
Totale tijd
45 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt in een pan 100 gr ongezouten roomboter. Meng de kataifi in een kom met de ongezouten roomboter tot de kataifi bedekt is. Vet de springvorm in met de overige ongezouten roomboter. Verdeel ½ van de kataifi op de bodem en druk goed aan.
2
Verdeel de mozzarella over de bodem. Bedek met de overige kataifi en druk opnieuw goed aan. Bak 25 min. in de oven tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
3
Maak ondertussen de suikersiroop door de kristalsuiker met het water aan de kook te brengen. Laat 5 min. zachtjes koken. Voeg het vanille-extract toe en laat iets afkoelen.
4
Haal de künefe uit de oven en giet de suikersiroop direct over de künefe. Laat enkele minuten intrekken. Hak de pistachenoten fijn. Garneer de künefe met pistachenoten en serveer warm.

Waar komt künefe vandaan?

Künefe of knafeh is een heerlijk nagerecht uit de Midden-Oosterse keuken. Het is een combinatie van krokante kadaifi (dunne sliertjes filodeeg), gesmolten kaas en suikersiroop. Jazeker, in dit recept wordt kaas en suikersiroop gecombineerd en geserveerd als dessert. Klinkt wellicht gek, maar wanneer je het hebt geproefd ben je gegarandeerd fan. Künefe is zowel hartig als zoet, én zowel knapperig als zacht. Perfect voor wie fan is van verrassende smaakcombinaties. Künefe vind je terug in landen als Turkije, Griekenland en Libanon. De soorten kaas die je kan gebruiken voor een goede künefe is een milde, zoute kaas, ricotta of mozzarella.

Meer lekkere recepten uit de Midden-Oosterse keuken

Wil je meer recepten uit de Midden-Oosterse keuken proberen? Er is genoeg lekkers te vinden op Eatertainment! De zoetekauwen onder ons moeten echt eens deze baklava cheesecake bars proberen. We combineren hier de Amerikaanse cheesecake met de Midden-Oosterse smaken van baklava. Het resultaat? Een romige reep met de krokante, honingzoete lagen van baklava. Liever een makkelijk recept? Ga dan voor een smeuïge dadelcake. Dit recept laat zien dat een lekkere, zoete taart of cake niet altijd roomboter of suiker hoeft te bevatten. Deze cake bevat alleen maar natuurlijke suikers, denk aan amandelmeel, dadels en honing, en heeft alsnog een heerlijke, zoete smaak. Dit maakt het dan ook een wat gezonder recept om te maken! Let wel op, dit recept bevat wél suikers door de natuurlijke suikers van de ingrediënten.

Naast zoete recepten heeft de Midden-Oosterse keuken tal van andere recepten. Denk aan recepten voor het avondeten als arayes, gevuld platbrood met gekruid gehakt, smakelijke lunch recepten zoals zelfgemaakte muhammara met flatbread en heerlijke borrelhapjes als geroosterde kikkererwten. Laat je verrassen door de Midden-Oosterse keuken vol bijzondere smaakmakers en gerechten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via