Heb jij al eens van arayes gehoord? Dit populaire gerecht uit het Midden-Oosten bestaat uit (plat)brood of tortilla’s gevuld met gekruid gehakt. Vervolgens gril of bak je de arayes. Het resultaat? Een eenvoudig, maar ontzettend smaakvol gerecht!
Arayes is een populair streetfood gerecht uit het Midden-Oosten, waarvan de oorsprong vermoedelijk in de Levant ligt, een regio die landen zoals Libanon, Syrië en Palestina omvat. Het gerecht bestaat uit (plat)brood, pitabrood of tortilla’s gevuld met gekruid gehakt en een mix van kruiden en specerijen, dat vervolgens wordt gegrild of gebakken. Deze makkelijke snack wordt traditioneel gemaakt met lamsgehakt, maar je kan ook kiezen voor rundergehakt of varkensgehakt. Ayares zijn makkelijk om te maken en het is een onwijs lekker recept, ideaal voor wanneer je niet veel tijd hebt om in de keuken te staan, maar wél wil genieten van een heerlijke maaltijd!
Bij het maken van ayares is het belangrijk om het (plat)brood, pitabrood of de tortilla te bestrijken met olijfolie. Zo wordt de buitenkant namelijk lekker knapperig, terwijl de vulling van gehakt lekker sappig blijft. Ook worden de broodjes mooi goudbruin gebakken. Dit zorgt voor extra smaak en de kruiden komen zo beter tot hun recht. Ayares kan je eventueel serveren met wat lekkere dips. Denk aan klassieke Midden-Oosterse dips als een romige hummus met ingelegde groenten, of ga juist voor een bijgerecht als een salade recept van frisse komkommer, tomaat en verse munt.
Heb je een borrel op de planning? Maak dan ook arayes en snijd ze in kleinere stukjes! Zo geniet je van een smakelijk fingerfood gerecht dat zeker bij iedereen in de smaak zal vallen. Maak de borrelplank compleet met andere Midden-Oosterse gerechten. Denk aan krokante kipkluifjes met dukkah, Perzische kruidenfrittata (oftewel Kuku Sabzi) of gemarineerde Perzische olijven en pecannoten. Heerlijk!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment