Een snelle vegetarische wok voor elke dag van de week: noedels met oesterzwam en gember. Het gembersausje maak je uiteraard helemaal zelf, dat is een stuk lekkerder dan uit een pakje! De saus wordt naast gember gemaakt met honing, ketjap, sojasaus en knoflookpoeder. Een heerlijke Aziatische maaltijd!
De naam oesterzwam is afgeleid van de uiterlijke gelijkenis van deze paddenstoel met een oester. De hoed van de oesterzwam heeft een platte, waaiervormige vorm die lijkt op de schelp van een oester. Daarom is de naam oesterzwam ontstaan om deze paddenstoel te beschrijven.
De wetenschappelijke naam van de oesterzwam is Pleurotus ostreatus. ‘Pleurotus’ is afgeleid van het Griekse woord ‘pleuron’, wat ‘zijde’ betekent, en verwijst naar de karakteristieke manier waarop de hoed aan de zijkant van de steel is bevestigd. ‘Ostreatus’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘ostrea’, wat ‘oester’ betekent.
Oesterzwammen zijn veelzijdige paddenstoelen die in een breed scala aan gerechten kunnen worden verwerkt. Hier zijn enkele ideeën:
Het is belangrijk om de oesterzwammen goed te reinigen en te koken voordat je ze in gerechten verwerkt. Ze kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt, maar vers hebben ze de beste smaak en textuur. Experimenteer en laat je creativiteit de vrije loop bij het toevoegen van oesterzwammen aan je favoriete gerechten! Ga voor een combinatie met vlees, vis of verwerk het in één van onze vegetarische recepten.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment