bobotie
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Plantaardige bobotie bowl

Deze plantaardige bobotie bowl is een kleurrijke en voedzame maaltijd die geïnspireerd is op de traditionele Zuid-Afrikaanse bobotie. Hoewel bobotie normaal wordt gemaakt met gehakt, kiezen wij voor een plantaardige variant. Het resultaat? Een gemakkelijk en smakelijk recept waarmee je geniet van de exotische smaken van Zuid-Afrika!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept plantaardige bobotie bowl

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Kook de notenrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dop de sperziebonen en halveer. Kook de sperziebonen in een pan met water in ca. 6 min. gaar. Kook de rozijnen de laatste 2 min. mee. Giet de sperziebonen en rozijnen af en laat nagaren met de deksel op de pan.
2
Verwijder ondertussen het klokhuis van de appel en snijd in blokjes. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak fijn. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg het gehakt en de gehaktkruiden toe en bak de blokjes appel mee tot deze zacht zijn.
3
Meng ondertussen voor de saus de maïzena met ¼ van de sojamelk tot de maïzena is opgelost. Verhit de rest van de sojamelk met het laurierblaadje in een steelpan. Voeg de kerrie, kaneel en edelgistvlokken toe. Roer het maïzenapapje door de sojamelk. Roer tot het mengsel dikker wordt, maar breng het niet aan de kook. Breng op smaak met peper en zout.
4
Schep de notenrijst in twee kommen. Serveer met de sperziebonen, het appel-ui-gehaktmengsel en de saus.

Wat is bobotie?

Bobotie is een traditioneel gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken en is populair comfortfood in het land. Het gerecht bestaat uit een mengsel van gehakt (meestal lams- of rundvlees), broodkruimels, melk, eieren en specerijen, waaronder gember, kurkuma, kaneel en koriander. Het mengsel wordt in een ovenschaal gebakken en bedekt met een laagje geklopte eieren, melk en kurkuma om het geheel een goudbruine kleur te geven. Bobotie wordt vaak geserveerd met gele rijst, chutney, sambal en salade. In deze plantaardige versie van de bobotie bowl wordt het traditionele gehakt vervangen door vegan gehakt, waardoor het gerecht een plantaardige twist krijgt.

Meer Afrikaanse recepten

Naast een klassieke bobotie zijn er nog meer Afrikaanse recepten die je moet proberen!

  • Jollof rijst: een populair gerecht uit West-Afrika dat bestaat uit rijst, tomaten, uien en verschillende kruiden. Het wordt vaak geserveerd met kip of geitenvlees, maar er zijn ook vegetarische en veganistische versies.
  • Bobotie: een traditioneel gerecht uit Zuid-Afrika, zoals in dit recept. Het is een mix van gehakt, broodkruimels, melk, eieren en specerijen, bedekt met een laagje geklopte eieren en melk en gebakken in de oven.
  • Tagine: een gerecht uit Noord-Afrika, voornamelijk Marokko, en wordt gekookt in een aardewerken pot die ook een tagine wordt genoemd. Het bestaat uit vlees (meestal lamsvlees), groenten, kruiden en specerijen en wordt geserveerd met couscous.
  • Egusi soep: nog een gerecht uit West-Afrika! Dit is een dikke soep gemaakt van gemalen egusi-zaden (een soort pompoenzaad), groenten, palmolie en vaak vlees of vis. Het wordt geserveerd met fufu (een deegachtig bijgerecht gemaakt van cassave of yam).

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Soja
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?