Gesmolten kaas is altijd lekker met gourmetten, zeker deze raclette spiesjes zijn om van te watertanden. De aardappels kook je van tevoren even, rijg je aan een satéprikker en bak je kort op het gourmetstel samen met een plakje raclette kaas en wat peterselie. Het resultaat? Een hemels gerecht!
Tip: serveer de spiesjes eventueel met zure room.
Wist je dat raclette de naam is van een traditioneel Zwitsers gerecht? De naam, afkomstig van het Franse woord racler, betekent ‘schaven’ of ‘schrapen’. Dit omdat je een halve blok kaas op een speciaal warmtetoestel plaatst. De bovenste gesmolten laag van de kaas schraap je af met een mes en laat je direct op het bord glijden. Lekker met een in de schil gekookte aardappel!
Voor de raclette gebruik je een speciaal soort Zwitsers kaas: raclette! Deze kaas heeft een volle, romige smaak, past goed bij allerlei soorten ingrediënten en recepten, zoals vegetarisch recepten, en is ideaal om te smelten.
Bij raclette kunnen verschillende groenten worden geserveerd, afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Populaire opties zijn aardappelen (vaak gekookt of gebakken), augurken, zilveruitjes, cherrytomaatjes, paprika, champignons, uien, courgette, broccoli, bloemkool, en groene salades als bijgerecht. Het is een kwestie van smaak en variatie.
Net als raclette is kaasfondue gebaseerd op een Zwitsers recept, waarbij je een grote pan smeltende kaas voor je hebt. Heerlijk in combinatie met rauwe groenten als paprika, tomaten en wortel of geroosterde groenten als champignons, broccoli en bloemkool. Probeer eens een camembert kaasfondue of truffel kaasfondue voor de variatie.
De Vegetarisch keuken is vandaag de dag zo veelzijdig dat ook bij een vegetarisch gourmet ontzettend veel smaken samenkomen. Bij veel gerechten met groenten wil je de wijn niet te overheersend hebben, daarom zou ik zeker voor een witte wijn kiezen, mits deze voldoende structuur en vettigheid heeft. De Mas Belles Eaux Languedoc Blanc heeft wat mij betreft een enorm gastronomisch bereik. Deze prachtige wijn wordt gemaakt van lokale druivenrassen als Vermentino, Clairette en Roussanne afkomstig van een kleine wijngaard ten noorden van Narbonne in het zuiden van Frankrijk. Schenk de wijn zeker niet te koud. Een graad of 12 volstaat.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment