Ben jij een liefhebber van kaas? En in het bijzonder kaasfondue? Lees dan snel verder, want dit recept wil je dan echt een keer maken! Dit recept is op-en-top luxe: kaasfondue met truffel. Het heerlijk romige van kaas en het nootachtige, intense aroma van truffel maken dit tot een heerlijk recept. En het fijne van kaasfondue is dat je er van alles in kan dippen. Denk aan brood, rauwe groente, gebakken groente, paddenstoelen of zelfs een stukje vlees. Maar ook gebakken aardappeltjes, nacho’s gekookte pasta of soepstengels (met serranoham bijvoorbeeld) zijn heerlijk om in de kaasfondue te dippen. Zo is er voor iedereen wat lekkers op tafel. Wij zeggen: smakelijk eten!
Tip: bij een kaaspeciaalzaak kan de kaas al geraspt worden in de hoeveelheden die nodig zijn. Op die manier heb je precies voldoende kaas.
Wat kun je dippen in kaasfondue? Er zijn veel heerlijke opties! Gesneden stukjes stokbrood zijn een klassieke keuze en werken goed om de smaak van de romige kaas te complementeren. Andere populaire dippers zijn gekookte aardappelen, groenten zoals broccoli en bloemkool, en zelfs fruit zoals appel en peer. Voor een hartig contrast kun je ook wat vleeswaren zoals ham en worst serveren. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de dipper stevig genoeg is om de kaas vast te houden en dat de smaken goed samen gaan.
Het kiezen van de juiste wijn voor bij kaasfondue kan het verschil maken tussen een goede en een geweldige kaasfondue-ervaring. Over het algemeen past een droge witte wijn het beste bij kaasfondue. Een klassieke keuze is een Zwitserse Fendant, een lichte en fruitige witte wijn die de romige textuur van de kaas benadrukt en het gehemelte reinigt tussen elke hap. Andere goede opties zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc en Riesling.
Kaasfondue is enorm geliefd in Zwitserland. In de Middeleeuwen werd kaasfondue zelfs al gegeten in de Alpen. Daar wisten ze dus al snel wat voor lekkers je kan maken als je kaas smelt. Waar kaasfondue precies vandaan komt weten we niet, maar waarschijnlijk aten de armere boeren in de Alpenregio’s in de winter een kaasachtige pap. Oude kaas werd toen gesmolten in verse melk. Een andere theorie is dat kaasfondue een soort luxe product was, wat alleen door de elite werd gegeten. Het blijft dus nog een mysterie, maar wij zijn in ieder geval blij dat kaasfondue bestaat!
Natuurlijk kan je ook eindeloos variëren met de kaasfondue zelf. Probeer bijvoorbeeld eens andere kazen uit, zoals Goudse kaas. Of maak eens camembert kaasfondue. Ook hartstikke leuk voor bij de borrel! Maar in dit recept gebruiken we de kazen die ook in Zwitserland gebruikt worden: Gruyère en Emmentaler. Truffel zal je niet snel vinden in het ‘originele’ kaasfondue recept uit Zwitserland, maar geloof ons: het is een heerlijke combinatie!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment