Spekkoek, ook wel ‘thousand layer cake’ genoemd, is een heerlijk zoete Indonesische lekkernij. Er is wat geduld vereist als je deze spekkoek gaat maken, want die mooie laagjes maak je laag voor laag in de oven, maar het eindresultaat mag er zijn als je de spekkoek aansnijdt.
De naam ‘spekkoek’ komt oorspronkelijk uit Indonesië, waar het bekend staat als ‘spekuk’ of ‘kue lapis legit’. ‘Spek’ betekent ‘varken’ in het Nederlands en verwijst naar de laag-voor-laag techniek waarbij de cake wordt opgebouwd, net zoals de lagen van vet en vlees in een stuk spek.
Spekkoek komt uit het land Indonesië, het is ontstaan in de koloniale tijd. De cake met vele gekleurde laagjes kun je bij de toko kopen. Het is aan de dure kant omdat het nogal wat tijd kost om deze cake te maken.
Wanneer je spekkoek in de koelkast bewaart kun je dit wel 5 weken bewaren. Op kamertemperatuur is dit een aantal dagen tot een week te bewaren.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment