Sticky spruitjes met udon noedels
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Sticky spruitjes met udon noedels

Udon noedels zijn dé perfecte noedels voor liefhebbers van zacht en chewy. De noedels zijn afkomstig uit Japan en worden gemaakt van tarwebloem, water en zout. Het is een soort hele dikke spaghetti. De noedels bevatten nooit ei, waardoor ze wit van kleur zijn en tevens geschikt voor veganisten. Doordat ze een beetje plakkerig worden tijdens het koken, neemt het goed alle sauzen op. Serveer met sticky spruitjes en baby komkommer om de maaltijd compleet te maken.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept sticky spruitjes met udon noedels

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Pel en snipper de sjalot. Pel en hak de knoflook fijn. Halveer de spruiten. Verhit de sesamolie in een pan op hoog vuur en fruit de sjalot 3 min. Voeg de spruiten, knoflook en peper en zout toe. Bak 5 min.
2
Snijd ondertussen de bosui in schuine ringen en de komkommer in plakjes. Breng een pan met water aan de kook en kook de udon noedels in 1 min. gaar.
3
Voeg de sojasaus, honing, ketjap en gekookte noedels toe aan de spruiten. Zet het vuur laag en roerbak het geheel 5 min. Verdeel over de borden en garneer met bosui, sesamzaadjes en komkommer.

Wat is sticky saus?

Je hebt vast wel eens gehoord, sticky kip of sticky aubergine. Misschien heb je het zelfs al een keer gegeten of gemaakt, want je kan het op veel manieren bereiden. Zo heb je een pittige variant, maar ook een zoete variant. Zo lang het maar sticky is, oftewel lekker plakkerig. De saus laat je flink inkoken en door de toevoeging van suiker en/of honing blijft er een stroperige saus aan je kip of groenten plakken.

Bekende sticky gerechten

Een favoriete toepassing van sticky saus is op aubergine, waarbij plakjes aubergine worden gebakken tot ze zacht zijn en vervolgens bedekt worden met de glinsterende saus. Deze sticky aubergine wordt vaak geserveerd met gestoomde rijst of in een wrap met sriracha mayonaise. Ook sticky kip is een klassieker, waarbij malse stukjes kip worden geglazuurd met de saus en geroosterd tot ze perfect kleverig zijn. De combinatie van sappige kip en de zoet-pittige saus is een ware smaaksensatie. Serveer met Chinese wokgroenten, cashewnoten en rijst voor een vullend resultaat.

Sticky spruitjes zijn een meer eigentijdse variant waarbij de natuurlijke bitterheid van spruitjes wordt getemd door de zoete en hartige sticky saus. Hierdoor worden zelfs de meest sceptische spruitjeseters aangenaam verrast. Of je nu kiest voor aubergine, kip of spruitjes, het is duidelijk dat sticky saus een heerlijke manier is om gerechten naar een hoger niveau te tillen, met zijn kenmerkende heerlijke plakkerigheid die een onweerstaanbare glans en smaak toevoegt.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?