Een romige stamppot van zoete wortel en knapperige spruitjes, geserveerd met kruidige gemakballen is heerlijk. Deze smaakvolle Hollandse maaltijd met een verrassende twist staat ook nog in no time op tafel, meer heb je niet nodig!
Tip: vervang wanneer je een lactosevrije wortelstamppot wil de ongezouten roomboter en crème fraîche door grof gemalen mosterd en lactosevrije roomkaas.
Als de dagen korter worden en de temperaturen dalen, is er niets zo lekker als een dampend bord stamppot. Dit oer-Hollandse gerecht is al generaties lang een favoriet en biedt eindeloos veel variaties. De meeste stamppotten zijn makkelijke recepten die direct antwoord geven op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’. Ga daarom vandaag nog aan de slag met een heerlijke stamppot!
Iedereen kent de klassiekers: boerenkool met rookworst, hutspot met wortel en ui en andijviestamppot met spekjes. Maar ook moderne twists worden steeds populairder. Wat dacht je van een zoete aardappelstamppot met spinazie en feta? Of een pittige variant met rode peper en chorizo? Ook deze zoete aardappelstamppot met halloumi is een enorm lekker vegetarisch recept.
De basis blijft altijd simpel: kruimige aardappelen, goed gegaard en gestampt met boter en een scheutje melk. Maar het zijn de extra ingrediënten die de stamppot echt bijzonder maken. Voeg eens geroosterde noten toe voor een bite of een beetje mosterd voor een pittige touch.
Stamppot is niet alleen lekker en voedzaam, maar ook ideaal om vooruit te koken. Maak een extra portie en bewaar deze in de koelkast of vriezer. Opwarmen gaat makkelijk in de pan of magnetron, en met een beetje boter wordt de stamppot weer heerlijk smeuïg.
Of je nu vasthoudt aan traditie of graag experimenteert, stamppot blijft de ultieme winterklassieker. Wat is jouw favoriete variant?
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment