wortelstampot met gehaktballen
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Wortelstamppot met gemakballen

Een romige stamppot van zoete wortel en knapperige spruitjes, geserveerd met kruidige gemakballen is heerlijk. Deze smaakvolle Hollandse maaltijd met een verrassende twist staat ook nog in no time op tafel, meer heb je niet nodig! 

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Wortelstamppot met gemakballen

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
35 min
Kookmodus
1
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Snijd de winterpeen en spruitjes in plakken.
2
Zet de aardappelen in een pan net onder water en breng aan de kook. Kook de aardappelen in 15 min. gaar. Voeg na 5 min. de winterpeen en spruitjes toe.
3
Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen, winterpeen en spruitjes tot een grove puree met een pureestamper. Breng de wortelstamppot op smaak met Verstegen Zwarte Peper, Verstegen Zeezout, ongezouten roomboter en crème fraîche.
4
Bereid de Verstegen Kneed & Klaar Gemakballen Klassiek Gekruid volgens de aanwijzingen op de verpakking met 8 el olijfolie en 250 ml koud water. Verwarm een pan met de overige olijfolie en bak de gemakballen goudbruin.
5
Haal de gemakballen uit de pan, voeg de tomatenpuree toe en roer door, blus af met de rode wijn en het overige water en laat 5 min. inkoken. Voeg de bloem toe en roer door.
6
Verdeel de wortelstamppot en gemakballen over de borden en schep hier de jus over.

Tip: vervang wanneer je een lactosevrije wortelstamppot wil de ongezouten roomboter en crème fraîche door grof gemalen mosterd en lactosevrije roomkaas.  

Oer-Hollandse stamppotten: winterse kost op z’n best 

Als de dagen korter worden en de temperaturen dalen, is er niets zo lekker als een dampend bord stamppot. Dit oer-Hollandse gerecht is al generaties lang een favoriet en biedt eindeloos veel variaties. De meeste stamppotten zijn makkelijke recepten die direct antwoord geven op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’. Ga daarom vandaag nog aan de slag met een heerlijke stamppot! 

Klassiek of creatief?

Iedereen kent de klassiekers: boerenkool met rookworst, hutspot met wortel en ui en andijviestamppot met spekjes. Maar ook moderne twists worden steeds populairder. Wat dacht je van een zoete aardappelstamppot met spinazie en feta? Of een pittige variant met rode peper en chorizo? Ook deze zoete aardappelstamppot met halloumi is een enorm lekker vegetarisch recept

Het geheim van een goede stamppot

De basis blijft altijd simpel: kruimige aardappelen, goed gegaard en gestampt met boter en een scheutje melk. Maar het zijn de extra ingrediënten die de stamppot echt bijzonder maken. Voeg eens geroosterde noten toe voor een bite of een beetje mosterd voor een pittige touch. 

Perfect voor meal prepping

Stamppot is niet alleen lekker en voedzaam, maar ook ideaal om vooruit te koken. Maak een extra portie en bewaar deze in de koelkast of vriezer. Opwarmen gaat makkelijk in de pan of magnetron, en met een beetje boter wordt de stamppot weer heerlijk smeuïg. 

Of je nu vasthoudt aan traditie of graag experimenteert, stamppot blijft de ultieme winterklassieker. Wat is jouw favoriete variant? 

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Sulfiet
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?