Baileys Sinaasappel Oliebol
Niveau
Gevorderd
Tijd
1u 30min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Baileys sinaasappel oliebollen

Tijdens oud en nieuw is er één lekkernij onmisbaar: oliebollen! Je kunt gaan voor traditioneel naturel of met rozijnen, maar ook voor deze heerlijke Baileys sinaasappel oliebollen. Geïnspireerd op de ‘Old Fashioned’ cocktail. Heerlijk met de Baileys botercrème en extra feestelijk door de gekrulde sinaasappelschil.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept baileys sinaasappel oliebollen

Kookmodus
Bereidingstijd
1u 30min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
2u 0min
Kookmodus
1
Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Schil een halve sinaasappel met behulp van een dunschiller in lange plakken. Snijd deze plakken tot sliertjes en houd apart. Rasp van de overige sinaasappel de sinaasappelschil.
2
Verwarm 500 ml melk tot deze lauwwarm is. Voeg de gist en basterdsuiker toe. Meng intussen 500 gram bloem met een snufje zout in een grote kom.
3
Voeg langzaam de melk toe aan de bloem en meng goed door. Meng tot slot het ei en de sinaasappelrasp door het deeg. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer 60 min. rijzen op kamertemperatuur.
4
Maak ondertussen de botercrème. Voeg 200 ml melk, 45 gr bloem en het vanille aroma bij elkaar in een steelpan en meng goed door met een garde. Breng het geheel al roerend langzaam aan de kook tot er een dik beslag ontstaat. Zet het vuur laag en roer nog 5 min. door.
5
Schep het mengsel in een groot bord of kom. Dek af met vershoudfolie om een ‘velletje’ te voorkomen en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
6
Klop ondertussen de boter luchtig in een keukenmachine of met een handmixer. De boter zal na ongeveer 10 min. kloppen wit worden. Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe.
7
Wanneer de poedersuiker volledig is opgenomen en het melk mengsel op kamertemperatuur is, kunnen ze worden samengevoegd. Voeg ook de Baileys toe en klop het geheel nog 5 min. door. Schep de botercrème in een spuitzak met kartelmondje.
8
Verhit de frituurolie tot 180°C. Schep met een grote ijslepel het deeg in de hete olie. Doe dit voorzichtig. Herhaal dit met de rest van het deeg, maar bak niet meer dan 5 oliebollen in een keer. Bak de oliebollen in ongeveer 6 min. goudbruin en gaar, keer regelmatig om.
9
Laat de oliebollen afkoelen alvorens de botercrème erop gespoten kan worden. Garneer de oliebollen met de sliertjes sinaasappelschil.

Tip: Leg de sliertjes sinaasappelschil even in ijswater voor een mooie krul.

Met een twist

Oliebollen zijn gemakkelijk zelf te maken! Naast de klassieke oliebollen kun je uitpakken met oud en nieuw door er een twist aan te geven. Maak bijvoorbeeld deze Baileys sinaasappel oliebol of probeer deze champagne oliebollen met poeder- en kaneelsuiker. De rozijnen en krenten wel je in champagne, waardoor ze vol van smaak zijn. Liever een hartige oliebol? Kies dan voor deze oliebol met chilisaus. We voegen onder andere sereh, laos en vissaus toe aan het beslag voor een lekkere verrassing.

Meer inspiratie nodig voor een spetterend oudejaarsavond? Check onze schitterende oud en nieuw pagina en sluit het jaar af met een knaller!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via