Citroen-rozemarijn kip met ratatouille
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Citroen-rozemarijn kip met ratatouille

Ratatouille is een lekkere Franse groentestof die veel wordt gegeten in de Provence. Het wordt vaak gemaakt met groenten als courgette, ui en paprika, maar ook variaties met tomaat of aubergine zijn de moeite waard. In dit recept serveren we bij de ratatouille een citroen-rozemarijn kip. De citroen, knoflook en rozemarijn gaan heerlijk samen met gegrilde kip. De smaken trekken helemaal in het vlees tijdens het roosteren in de oven en het wordt lekker mals.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept citroen-rozemarijn kip met ratatouille

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
10 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Snijd de citroen in plakjes. Pel de knoflook, snijd de helft in dunne plakjes en hak de rest fijn. Snijd 2/3 van de takjes rozemarijn in vieren. Ris de rest van de takjes en hak fijn.
2
Pel de rode ui en snijd samen met de courgette en paprika in blokjes van gelijke grote, ongeveer 1 cm. Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Bak de aardappelpartjes volgens aanwijzingen op de verpakking.
3
Verdeel de helft van de plakjes citroen, de helft van de plakjes knoflook en de helft van de takjes rozemarijn op een met bakpapier beklede bakplaat. Gril de kipfilet aan beide zijde 2 min. en leg op de plakjes citroen. Verdeel de rest van de takjes rozemarijn, plakjes knoflook en citroen over de kip. Bak 12 tot 16 min. in de oven.
4
Verhit ondertussen de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de courgette, rode ui en paprika 3 min. aan. Voeg de tomatenpuree, gehakte knoflook, rozemarijn en tijm toe en bak 2 min. mee. Draai het vuur laag, sluit de pan met het deksel en gaar de groenten 5 tot 8 min. verder.
5
Serveer de citroenkip met gebakken aardappeltjes en ratatouille.

Een klassieker uit de Franse keuken

Ratatouille is een klassiek gerecht uit de Franse keuken. Het vindt zijn oorsprong in de Provence, een regio in het zuidoosten van Frankrijk. Ratatouille is een smaakvolle en kleurrijke groentestoofpot, gemaakt van verse ingrediënten zoals aubergine, courgette, paprika, tomaten, uien en knoflook. Het wordt vaak op smaak gebracht met kruiden zoals tijm, rozemarijn en basilicum, die de Mediterrane smaken versterken.

Dit gerecht is vooral bekend geworden door de gelijknamige animatiefilm ‘Ratatouille’ uit 2007, waarin een rat genaamd Remy de hoofdrol speelt en droomt van een carrière als chef-kok in Parijs. Ratatouille speelt een belangrijke rol in de film en wordt gepresenteerd als een culinair meesterwerk dat zowel verfijnd als hartverwarmend is.

Hoewel de traditionele ratatouille bestaat uit gestoofde groenten, zijn er ook variaties op dit gerecht ontstaan. Sommige koks kiezen ervoor om de groenten apart te grillen voordat ze worden gestoofd, wat een extra smaakdimensie toevoegt. Andere varianten voegen extra ingrediënten toe, zoals aardappelen, olijven of kappertjes, om de smaak verder te verrijken. Ratatouille kan zowel warm als koud geserveerd worden en wordt vaak gegeten als bijgerecht of als hoofdmaaltijd, soms vergezeld door vers brood of rijst.

Benieuwd naar nog meer varianten van de ratatouille? Probeer eens deze ratatouille crumble, waarbij de ratatouille wordt afgetopt met deegcrumbles van Parmezaanse kaas. Of maak ratatouille spiesjes voor op de barbecue. Door de olie op smaak te brengen met diverse kruiden, zijn de groenten vol van smaak. Lekker als alternatief voor een salade!

Allergenen

Dit recept bevat geen allergenen

    Voedingswaarden

    Per 1 persoonsportie

    Voedingswaarden

    Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

    Vind je dit leuk?