Eén gerecht dat niet mag missen op de paastafel is flammkuchen. In dit recept gebruiken we voor de bodem matzes, wat we beleggen met een laagje crème fraîche, gerookte zalm en groene asperges. Een heerlijke combinatie waar iedereen blij van wordt!
Flammkuchen, ook wel bekend als tarte flambée, is een specialiteit uit de Elzas regio in Frankrijk. Het gerecht bestaat uit een dunne deegbodem, wat in de traditionele versie wordt belegd met crème fraîche, uien en spekjes. De flammkuchen, wat lijkt op een plaattaart, wordt vervolgens gebakken in een hete oven, waardoor de randen knapperig worden en de crème fraîche een lichtbruine kleur krijgt. Zo ontstaat er een knapperige lekkernij!
Naast dat flammkuchen in Frankrijk veel gegeten wordt, is het gerecht ook populair in Duitsland en Zwitserland. Het is een gerecht dat gemakkelijk thuis te maken is, maar je vindt het ook regelmatig terug op de menukaarten van restaurants. Het is dan ook zeker de moeite waard om deze Elzasser specialiteit eens te proberen!
Tijdens Pasen wordt flammkuchen vaak geserveerd als hoofdgerecht, aangezien het snel en gemakkelijk te bereiden is. De hartige smaken van de flammkuchen passen goed bij traditionele paasgerechten zoals gekookte eieren en ham. Daarnaast wordt flammkuchen ook vaak geserveerd tijdens de paasbrunch naast andere verrukkelijke gerechten. Denk aan mini quiches met broccoli en Manchego of deze romige preisoep met worteltjes van bladerdeeg.
Er zijn vele variaties op de traditionele flammkuchen, waarbij er gevarieerd wordt met de toppings. Zo zijn er varianten met zalm, geitenkaas en spinazie of met paddenstoelen en truffelolie. Ook worden er vaak zoete varianten gemaakt, zoals een flammkuchen met appel, kaneel en suiker.
Naast deze verrukkelijke variant met gerookte zalm en groene asperges, hebben we ook een vegan variant voor je klaarstaan: deze flammkuchen met asperges, vegan bacon & zoete aardappel. Deze flammkuchen laat jouw hart (en maag) sneller kloppen. De vegan bacon lijkt veel op echte bacon, waardoor je het helemaal niet mist. Of probeer deze flammkuchen met geitenkaas en spinazie. Voor deze vegetarische versie zijn de spekjes vervangen voor geitenkaas, waardoor het een romige en rijke smaak krijgt.
Bekijk de pagina met alle flammkuchen recepten voor meer inspiratie!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment