In samenwerking met:
Matzes Flammkuchen Met Gerookte Zalm
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Flammkuchen van matzes met gerookte zalm

Eén gerecht dat niet mag missen op de paastafel is flammkuchen. In dit recept gebruiken we voor de bodem matzes, wat we beleggen met een laagje crème fraîche, gerookte zalm en groene asperges. Een heerlijke combinatie waar iedereen blij van wordt!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept flammkuchen van matzes met gerookte zalm

Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
15 min
1
Breng een pan met water aan de kook voor de aspergetips. Snijd 1 cm van de onderkant van de aspergetips af. Kook de aspergetips in 3 min. beetgaar en spoel koud.
2
Verwarm de oven voor op 220°C. Besmeer de matzes met crème fraîche. Snijd de prei in dunne ringen en spoel onder stromend water. Verdeel de prei over de crème fraîche. Bak de matzes 5 min. in de oven.
3
Pel intussen de rode ui en snijd in dunne ringen. Verdeel de rode ui en aspergetips over de matzes en bak nogmaals 3 min. in de oven.
4
Pluk intussen de takjes dille. Verdeel na het bakken de gerookte zalm over de matzes en maak af met takjes dille.

Waar komt flammkuchen vandaan?

Flammkuchen, ook wel bekend als tarte flambée, is een specialiteit uit de Elzas regio in Frankrijk. Het gerecht bestaat uit een dunne deegbodem, wat in de traditionele versie wordt belegd met crème fraîche, uien en spekjes. De flammkuchen, wat lijkt op een plaattaart, wordt vervolgens gebakken in een hete oven, waardoor de randen knapperig worden en de crème fraîche een lichtbruine kleur krijgt. Zo ontstaat er een knapperige lekkernij!

Naast dat flammkuchen in Frankrijk veel gegeten wordt, is het gerecht ook populair in Duitsland en Zwitserland. Het is een gerecht dat gemakkelijk thuis te maken is, maar je vindt het ook regelmatig terug op de menukaarten van restaurants. Het is dan ook zeker de moeite waard om deze Elzasser specialiteit eens te proberen!

Tijdens Pasen wordt flammkuchen vaak geserveerd als hoofdgerecht, aangezien het snel en gemakkelijk te bereiden is. De hartige smaken van de flammkuchen passen goed bij traditionele paasgerechten zoals gekookte eieren en ham. Daarnaast wordt flammkuchen ook vaak geserveerd tijdens de paasbrunch naast andere verrukkelijke gerechten. Denk aan mini quiches met broccoli en Manchego of deze romige preisoep met worteltjes van bladerdeeg.

Variaties van flammkuchen

Er zijn vele variaties op de traditionele flammkuchen, waarbij er gevarieerd wordt met de toppings. Zo zijn er varianten met zalm, geitenkaas en spinazie of met paddenstoelen en truffelolie. Ook worden er vaak zoete varianten gemaakt, zoals een flammkuchen met appel, kaneel en suiker.

Naast deze verrukkelijke variant met gerookte zalm en groene asperges, hebben we ook een vegan variant voor je klaarstaan: deze flammkuchen met asperges, vegan bacon & zoete aardappel. Deze flammkuchen laat jouw hart (en maag) sneller kloppen. De vegan bacon lijkt veel op echte bacon, waardoor je het helemaal niet mist. Of probeer deze flammkuchen met geitenkaas en spinazie. Voor deze vegetarische versie zijn de spekjes vervangen voor geitenkaas, waardoor het een romige en rijke smaak krijgt.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk
  • Vis

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Over dit recept

Gerecht
Lunch & brunch
Cuisine
Frans
Diëten
Koolhydraatarm
Soort
Pasen
Voorkeuren
Bevat vis
Vrij van vlees

Gemaakt door Eatertainment

Delen via