Niveau
Gemiddeld
Tijd
10 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Gepofte aardappel met whipped feta

Op zoek naar een origineel vegetarisch gerecht? Maak dan eens deze gepofte aardappel met whipped feta, bietjes en pistache. Supersimpel om te maken en toch enorm indrukwekkend! Met een verrassende smaakcombinatie van romige feta, sappige bietjes en knapperige pistache is de gepofte aardappel heerlijk.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept gepofte aardappel met whipped feta

Kookmodus
Bereidingstijd
10 min
Wachttijd
50 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor tot 230°C. Was de aardappelen goed. Prik de aardappelen elk ongeveer 10 keer in met een vork en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 25 min. in de oven. Haal uit de oven en gebruik een keukenborsteltje om de aardappelen te bestrijken met boter. Verdeel de peper en het zout over de aardappelen en bak nog eens 20 min.
2
Maak ondertussen de whipped feta. Snijd de citroen doormidden en pers het sap uit ½ van de citroen. Klop de feta met de Griekse yoghurt, het citroensap en 2/3 van de olijfolie op in de keukenmachine en mix tot een luchtige massa. Zet apart.
3
Snijd de bietjes in blokjes en doe samen met de overige olijfolie en de balsamicoazijn in een mengkom. Hak de dille fijn, voeg toe aan de kom en schep alles goed om.
4
Hak de pistachenoten fijn en rooster ongeveer 5 min. in een droge koekenpan. Roer regelmatig en haal de pan direct van het vuur zodra de pistachenootjes goudbruin geroosterd zijn.
5
Spreid de whipped feta met de achterkant van een eetlepel uit op een bord en leg daar een gepofte aardappel op. Snijd de aardappelen open aan de bovenkant en lepel daar wat van de bietjes in. Lepel wat van de fijngehakte pistache op de bietjes. Snijd de overige citroen in partjes en serveer bij de gepofte aardappel.

Het seizoen van de rode biet

Van juli t/m november is rode biet in Nederland in het seizoen. In deze periode zijn de bieten op hun best en het meest vers, omdat ze dan lokaal worden geoogst. Buiten dit seizoen zijn rode bieten vaak nog wel verkrijgbaar, maar dan komen ze meestal uit de koelopslag of zijn ze geïmporteerd. Dit is dus hét moment om te genieten van recepten met rode biet, zoals deze gepofte aardappel met whipped feta en rode biet!

Rode biet, ook wel bekend als kroten of bieten, is een knolgewas dat geliefd is om de aardse smaak en veelzijdigheid in de keuken. De dieppaarse kleur van de biet is te danken aan de aanwezigheid van betanine, een krachtige antioxidant die bijdraagt aan diverse gezondheidsvoordelen. Rode biet is rijk aan vezels, vitamines zoals C en B9, en mineralen zoals kalium en mangaan. Een voedzame groentesoort dus!

Recepten met rode biet

Lastig om iedere dag opnieuw antwoord te vinden op de vraag: ‘Wat eten we vandaag?’? Varieer er lekker op los en kies regelmatig voor een gezond recept, bijvoorbeeld met rode biet! Een enorm lekker voorbeeld is deze kleurrijke plaattaart met rode biet en brie. Een soort flammkuchen recept, want het wordt gemaakt met flammkuchendeeg. De plaattaart beleg je met allerlei verschillende groenten én smaakmakers.

Ook lekker is deze geitenkaasrösti met bietjes. De rösti maak je door aardappelen grof te raspen, te mengen met boter en geitenkaas en vervolgens in een ovenbestendige pan te doen en af te bakken in de oven. Lekker met sla, bietjes en geitenkaas on top. Heb je wat van de rösti over? Het is ook een heerlijk lunch recept om de volgende dag van te genieten!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Sulfiet
  • Sesamzaad
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via