Geroosterde bloemkool met harissa
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vrij van vis

Geroosterde bloemkool met harissa, salsa verde en labneh

Wanneer de geur van deze heerlijke geroosterde bloemkool de keuken vult, worden je smaakpapillen meteen getriggerd! Dit is zo’n bijgerecht waar je van kan blijven eten wanneer je eenmaal begint. Lekker met labneh, zelfgemaakte harissa én zelfgemaakte salsa verde. Hiermee verbluf jij jouw gasten gegarandeerd!

Mijn menuplanner
Gemaakt door:
Alex Lasatira

Ingrediënten

8 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept geroosterde bloemkool met harissa, salsa verde en labneh

Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
2u 15min
Totale tijd
2u 45min
1
Roer de yoghurt los met 1 tl zout. Schep het geheel in een schone theedoek. Vouw het doek dicht en knijp het overtollige vocht eruit. Leg de doek in een zeef en zet deze op een kom of pan. Laat de yoghurt minstens 2 uur uitlekken tot een dikke labneh.
2
Verwarm de oven voor op 180°C. Verwijder de bladeren en het uitstekende stuk van de stam van de bloemkool. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook en kook de hele bloemkool iets minder dan al dente gaar. Dit duurt ongeveer 8 min.
3
Doe ondertussen de hele paprika’s in een ovenschaal, besprenkel met 15 ml olijfolie en bak 20 min in de oven. Haal uit de oven en zet de oven op 250°C. Laat de paprika’s 30 min. rusten in een afgesloten ziplock zak of in een afgesloten bakje. Verwijder na 30 min. de stengel, schil en zaadlijsten van de paprika.
4
Maak 1 rode peper schoon en pel 1 teentje knoflook en snijd grof. Zet een koekenpan op laag vuur en voeg 40 ml olijfolie toe. Voeg de rode peper, knoflook, suiker, korianderzaad, komijnzaad en een snufje zout toe. Doe het geheel wanneer de knoflook en rode peper gaar zijn samen met de paprika in een blender en mix tot een grove harissa. Breng op smaak met zout en zet apart in een bakje.
5
Pel 2 teentjes knoflook en voeg samen met de verse koriander, bladpeterselie, bieslook, basilicum, citroensap, de overige olijfolie en de overige rode peper in een blender. Mix goed tot een salsa verde en breng op smaak met zout.
6
Pel de overige teentjes knoflook, snijd fijn en meng met de labneh. Breng de labneh eventueel verder op smaak met peper en zout.
7
Smeer de bloemkool in met de harissa. Rooster de bloemkool in de oven op 250°C tot de harissa een beetje verkleurd en ingedroogd is, dit duurt ongeveer 6-8 min.
8
Verdeel de labneh over een bord. Leg de hele bloemkool erbovenop. Besprenkel de bloemkool met de salsa verde en verdeel de cress en zonnebloempitten erover.

Harissa als smaakmaker

Harissa is een pittige en aromatische chilipasta afkomstig uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Gemaakt van geroosterde rode pepers, hete chilipepers, knoflook, olijfolie en specerijen zoals komijn en koriander, biedt het een rokerige, kruidige smaak. Harissa wordt vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten zoals couscous, stoofschotels, soepen en gegrild vlees. Het dient ook als smaakvolle toevoeging aan brood en sandwiches.

De veelzijdigheid maakt harissa een populaire keuze om gerechten te verrijken met diepte en pittigheid, waardoor het een essentieel ingrediënt is in de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keukens. Erg lekker zijn deze harissa gehaktballen met parelcouscous. Door deze chilipasta toe te voegen aan de gehaktballen, krijgen ze een heerlijk, licht pikant smaakje. Ook enorm lekker zijn deze geroosterde wortelen met harissa en tahin-yoghurtsaus. Een smaakvol bijgerecht wat je bij heel veel dingen kan serveren!

Wat is labneh en hoe maak je het zelf?

Labneh is een romige, uitgelekte yoghurt die vaak wordt beschouwd als een soort hangop, populair in het Midden-Oosten. Om het te maken, meng je volle yoghurt met zout, en laat het dan uitlekken in kaasdoek om de overtollige wei te verwijderen. Het resultaat is een dikke, rijke labneh met een milde, frisse smaak en een textuur vergelijkbaar met roomkaas. Labneh kan worden genoten als dip, smeersel of als onderdeel van salades, met olijfolie, kruiden en soms met toevoegingen zoals noten of za’atar. Probeer ook eens deze labneh dip met gegrilde aubergine. Een heerlijke dip voor tijdens de borrel!

De lekkerste recepten

Ben je op zoek naar meer lekkere recepten om het avondeten of je diner compleet te maken? Bekijk alle recepten en laat je inspireren! Ook als je meer vegetarisch wil eten hebben we heerlijke vegetarische recepten om je weekmenu aan te vullen!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Sulfiet
  • Noten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via