In samenwerking met:
Griekse rijstschotel met prei
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Griekse rijstschotel met prei

Een eenvoudige maaltijd, maar het resultaat mag er zeker zijn: Griekse rijstschotel! Een rijkgevulde vegetarische ovenschotel met ingrediënten als rijst, prei, oregano, feta en zwarte olijven. Zo gemaakt, zodat je er lekker snel van kan genieten.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept griekse rijstschotel met prei

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
15 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Pel en snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de oregano en snijd fijn.
2
Halveer de preien over de lengte en snijd in stukken van 4 cm. Verkruimel de feta. Halveer de courgette over de lengte en snijd in halve maantjes.
3
Breng een pan met water aan de kook en kook de rijst 5 min. korter dan de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
4
Meng de rijst met de zwarte olijven, courgette, tomatenblokjes, prei, knoflook en de helft van de oregano. Breng op smaak met peper en zout.
5
Verdeel het rijstmengsel over de ovenschaal en verdeel de feta erover.
6
Plaats de ovenschaal 15 min. in de oven. Garneer voor het serveren met de rest van de oregano.

Tip: heb je het gerecht liever koolhydraatarm? Vervang de basmatirijst dan door bloemkoolrijst.

Weetjes over de smaakmaker oregano

Oregano, het kruid der Mediterrane geuren en smaken, is een waardevolle en veelzijdige toevoeging aan de culinaire wereld. Afkomstig van de plant Origanum vulgare, behoort oregano tot de muntfamilie en staat het bekend om zijn rijke aroma en pittige, kruidige smaak.

Oorsprong en geschiedenis

Oregano heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oude beschavingen van het Middellandse Zeegebied. De oude Grieken en Romeinen waardeerden oregano niet alleen als smaakmaker in hun gerechten, maar ook als medicinale plant. Ze geloofden dat oregano geneeskrachtige eigenschappen had en gebruikten het bijvoorbeeld om wonden te behandelen.

Variëteiten

Er zijn verschillende variëteiten van oregano, waarvan de bekendste de gewone oregano (Origanum vulgare) en de Griekse oregano (Origanum heracleoticum) zijn. Elke variëteit heeft zijn eigen unieke smaakprofiel, variërend van mild tot intens.

Het gebruiken van oregano

Oregano is een onmisbaar kruid in de Mediterrane keuken en wordt vaak gebruikt in gerechten zoals pizza, pasta, salades, en gegrilde groenten. denk aan deze flatbread pizza’s met chorizo, smaakvolle pasta bake met salami of deze heerlijke salade van gegrilde groenten. Het kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Gedroogde oregano heeft een sterkere smaak dan verse oregano en is gemakkelijk verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

Tuinieren en verzorging

Oregano is een gemakkelijk te kweken kruid dat goed gedijt in zonnige, goed doorlatende grond. Het kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt en vereist minimale verzorging. Regelmatig snoeien kan de groei bevorderen en de plant gezond houden. Benieuwd naar nog meer kruiden die je kan kweken? Laat je inspireren en maak je eigen kruidentuintje!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via