In samenwerking met:
hartige banketstaaf met sinaasappel wortelen
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Hartige banketstaaf met sinaasappelwortelen

Je bent vast wel bekend met de ambachtelijke banketstaaf. Zo’n lekkere staaf met een vulling van amandelspijs en een knapperige buitenkant die in overvloed beschikbaar is tijdens de sinterklaasperiode. Maar wat dacht je van een hartige banketstaaf met sinaasappelwortelen en een lekkere spinaziesalade? In dit recept voegen we speculaaskruiden toe om het gevoel van Sinterklaas te behouden en bakken we het in een mooie stafvorm.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept hartige banketstaaf met sinaasappelwortelen

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
1u 10min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren los. Meng de speculaaskruiden en 3/4 van de eieren door het gehakt. Breng op smaak met peper en zout.
2
Rol het bladerdeeg uit. Vorm een rol van het gehakt net zo lang als het bladerdeeg. Leg aan het begin van het bladerdeeg en rol in de lengte op.
3
Leg de banketstaaf in een stafvorm op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met de rest van het ei en garneer met het amandelschaafsel. Plaats 30 min. in de oven.
4
Schil ondertussen de bospeen, snijd het loof tot 2 cm van de rand en halveer. Rasp de schil van de sinaasappel (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en pers de vrucht uit. Schil en rasp de gember.
5
Verhit een pan met de roomboter en voeg de bospeen en de gember toe, bak 5 min. Voeg het sinaasappelsap en -rasp toe en stoof 15 min. Breng op smaak met peper en zout.
6
Pel en snijd de rode ui in halve ringen, voeg de appelciderazijn toe en roer door.
7
Meng de spinazie met de rode ui en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
8
Serveer de hartige banketstaaf met de gestoofde wortelen en de spinaziesalade.

Alles over de banketstaaf

Een banketstaaf, ook wel bekend als amandelstaaf, is een heerlijk en traditioneel Nederlands gebak dat vaak geassocieerd wordt met de feestdagen. Deze lekkernij bestaat uit een rijke vulling van amandelspijs, omhuld door een krokante laag bladerdeeg. De banketstaaf heeft een lange geschiedenis in Nederland en is een geliefd gebak dat bij veel gelegenheden wordt genoten.

De basis van een banketstaaf is het amandelspijs, een mengsel van gemalen amandelen, suiker en soms wat citroenrasp voor extra smaak. Dit spijs wordt zorgvuldig gerold tot een langwerpige vorm en vervolgens in bladerdeeg gewikkeld. Het bladerdeeg geeft de banketstaaf zijn kenmerkende knapperigheid en zorgt ervoor dat de amandelspijs goed wordt afgesloten. Vaak wordt de bovenkant van de banketstaaf ingesneden en bestreken met een dun laagje ei, wat een mooie glanzende en goudbruine korst oplevert.

Hoewel banketstaven vooral bekend zijn in Nederland, kunnen ze ook in andere landen worden gevonden, zij het onder verschillende namen en varianten. In België, bijvoorbeeld, staat dit gebak bekend als ‘cougnou’ en wordt het traditioneel met Kerstmis gegeten.

Heerlijke zoete lekkernijen voor als afsluiter

Wil je na deze heerlijke banketstaaf nog iets zoets verorberen? Probeer dan eens deze smakelijke Sinterklaas rocky road blondie, vol met Sinterklaas snoepgoed als schuimpjes, taaitaai en kruidnoten. Of maak deze prachtige Sinterklaas cupcakes met een heerlijke botercrème. Of geniet gewoon van zelfgemaakte kruidnoten! Eén ding is zeker, met Sinterklaas geniet je van allerlei lekkere hapjes, samen met het gezin of met vrienden!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Sulfiet
  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via