Hasselback aardappelen
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Hasselback aardappel met knoflook-rozemarijnolie

Probeer eens deze heerlijke variant van aardappelen uit de oven. Krokante hasselback aardappel wordt volgens Zweedse traditie half ingesneden, waardoor er meer oppervlakte ontstaat om kruidenolie aan toe te voegen. In dit recept gebruiken we knoflook-rozemarijnolie met peterselie en grof zeezout, een lekker bijgerecht voor een avond gourmetten.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept hasselback aardappel met knoflook-rozemarijnolie

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
45 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Pel de knoflook en hak fijn. Rits de rozemarijn en hak fijn. Meng de olijfolie met de knoflook en rozemarijn.
2
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de aardappelen grondig. Snijd de aardappel over de breedte in. Maak om de 2 mm een snee, snijd nét niet helemaal door.
3
Plaats de aardappelen op een ovenrooster met bakpapier. Bestrijk iedere aardappel met kruidenolie. Bak de aardappelen 45 min. in de oven.
4
Pluk de blaadjes van de peterselie en snijd fijn. Strooi vlak voor serveren wat peterselie en grof zeezout over de aardappelen.

Tip: Plaats 2 houten latjes van 0,5 cm hoog naast de aardappel tijdens het snijden, bijvoorbeeld 2 eetstokjes. Zo snijd je iedere aardappel even ver in, maar kun je ze nooit doorsnijden.

Waar komen Hasselback aardappelen vandaan?

In de jaren ’50 in Stockholm serveerde een chefkok van restaurant Hasselbacken een bijzonder recept: de Hasselback aardappel. De half ingesneden aardappel in schil met een lekkere kruidenolie was bij niemand favoriet, maar de laatste jaren is het hasselbacken weer herontdekt en uitgegroeit tot een echte trend. De kooktruc is simpel: je maakt inkepingen in de aardappel, maar snijdt nét niet tot de bodem. Hierdoor blijft de aardappel één geheel, wordt het lekker knapperig in de oven en kan de kruidenolie op plekken komen waar het anders niet komt. Meer smaak dus!

De techniek pas je gemakkelijk toe op andere groenten. Denk aan pompoen, aubergine, courgette en zoete aardappel. Maak een simpele kruidenolie en geef je groenten nog meer smaak!

Welke aardappelen heb je voor hasselback nodig?

Voor hasselback aardappelen kun je het best vastkokende aardappelen gebruiken, zoals de aardappelrassen Charlotte, Nicola, of Roseval. Deze rassen blijven stevig en behouden hun vorm goed tijdens het bakken.

Farnese Primo Sangiovese Merlot
Wijntip van Yves

Farnese Primo Sangiovese Merlot

Lekker eten en drinken hoeft absoluut niet duur te zijn. Dat bewijzen de veelzijdige gourmetgerechtjes meteen. Uiteraard is het ook geen probleem om daar een bijpassende wijn bij te vinden, zowel qua smaak als budget! Ik kies in dit geval voor een heerlijke soepele rode wijn uit Italië. De Farnese Primo is een blend van Sangiovese en Merlot en barst van het rijpe, soepele fruit. De wijn is toegankeleijk en heeft weinig zuren wat hem perfect maakt bij wat vettere gerechtjes. Ook deze rode wijn schenk je het liefst iets onder kamertemperatuur.

Allergenen

Dit recept bevat geen allergenen

    Voedingswaarden

    Per 1 persoonsportie

    Voedingswaarden

    Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

    Vind je dit leuk?