Probeer eens deze heerlijke variant van aardappelen uit de oven. Krokante hasselback aardappel wordt volgens Zweedse traditie half ingesneden, waardoor er meer oppervlakte ontstaat om kruidenolie aan toe te voegen. In dit recept gebruiken we knoflook-rozemarijnolie met peterselie en grof zeezout, een lekker bijgerecht voor een avond gourmetten.
Tip: Plaats 2 houten latjes van 0,5 cm hoog naast de aardappel tijdens het snijden, bijvoorbeeld 2 eetstokjes. Zo snijd je iedere aardappel even ver in, maar kun je ze nooit doorsnijden.
In de jaren ’50 in Stockholm serveerde een chefkok van restaurant Hasselbacken een bijzonder recept: de Hasselback aardappel. De half ingesneden aardappel in schil met een lekkere kruidenolie was bij niemand favoriet, maar de laatste jaren is het hasselbacken weer herontdekt en uitgegroeit tot een echte trend. De kooktruc is simpel: je maakt inkepingen in de aardappel, maar snijdt nét niet tot de bodem. Hierdoor blijft de aardappel één geheel, wordt het lekker knapperig in de oven en kan de kruidenolie op plekken komen waar het anders niet komt. Meer smaak dus!
De techniek pas je gemakkelijk toe op andere groenten. Denk aan pompoen, aubergine, courgette en zoete aardappel. Maak een simpele kruidenolie en geef je groenten nog meer smaak!
Voor hasselback aardappelen kun je het best vastkokende aardappelen gebruiken, zoals de aardappelrassen Charlotte, Nicola, of Roseval. Deze rassen blijven stevig en behouden hun vorm goed tijdens het bakken.
Lekker eten en drinken hoeft absoluut niet duur te zijn. Dat bewijzen de veelzijdige gourmetgerechtjes meteen. Uiteraard is het ook geen probleem om daar een bijpassende wijn bij te vinden, zowel qua smaak als budget! Ik kies in dit geval voor een heerlijke soepele rode wijn uit Italië. De Farnese Primo is een blend van Sangiovese en Merlot en barst van het rijpe, soepele fruit. De wijn is toegankeleijk en heeft weinig zuren wat hem perfect maakt bij wat vettere gerechtjes. Ook deze rode wijn schenk je het liefst iets onder kamertemperatuur.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment