Kikkererwtenpilav Met Geroosterde Pompoen 0011 Low Res
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Kikkererwtenpilav met geroosterde pompoen

Pilav is een gerecht uit het Midden-Oosten en is oorspronkelijk afkomstig uit Turkije. De rijst wordt in dit gerecht kort aangebakken in olie en vervolgens gesmoord in water of bouillon. In dit recept gebruiken we een mix van orzo en rijst en koken we het in water. De vegetarische pilav maken we met een combinatie van Ras el Hanout kruiden en pompoen. Een perfecte combinatie! Het zorgt voor een warme, rijke smaak. Ben je er al van overtuigd dat dit recept ontzéttend lekker is?

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept kikkererwtenpilav met geroosterde pompoen

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
35 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de pompoenblokjes met 1/4 van de zonnebloemolie en Ras el Hanout kruiden. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 30 min. in de oven. Schep halverwege om.
2
Breng het water aan de kook. Verhit de helft van de overgebleven zonnebloemolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de orzo in 3 min. bruin, zet het vuur laag. Voeg de zilvervliesrijst toe en bak 2 min. mee. Voeg het kokende water en een snufje zout toe en sluit de pan met het deksel. Kook de rijst in 20 min. gaar, roer om de 5 min. door.
3
Verhit intussen de rest van de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Pel de rode ui en snijd in halve ringen. Bak de ui in 2 min. glazig. Zet het vuur laag en karamelliseer de uien in 15 min.
4
Pel intussen de knoflook en hak grof. Schil de gember en hak fijn. Spoel de kikkererwten onder stromend water. Pluk de peterselie en hak grof.
5
Voeg de knoflook, gember en kikkererwten toe aan de ui en bak 2 min. mee. Roer de peterselie door het geheel.
6
Serveer de kikkererwten op de rijst, verdeel de pompoenblokjes over het geheel.

Waar komt pilav vandaan?

Pilav is een rijstgerecht dat populair is in verschillende keukens over de hele wereld, waaronder de Midden-Oosterse, Indiase, Perzische en Turkse keuken. Het gerecht heeft zijn oorsprong in Centraal-Azië, waar het al duizenden jaren wordt gegeten.

Het basisrecept voor pilav bestaat uit rijst die wordt gekookt in bouillon of water en vervolgens op smaak wordt gebracht met kruiden, specerijen en soms groenten of vlees. In de Midden-Oosterse keuken wordt vaak saffraan gebruikt om de rijst een gele kleur en een subtiele smaak te geven. In de Turkse keuken wordt pilav vaak geserveerd als bijgerecht bij vlees- of groentegerechten, terwijl het in de Perzische keuken soms als hoofdgerecht wordt gegeten.

Pilav kan worden aangepast aan verschillende smaken en voorkeuren en kan zowel eenvoudig als complex zijn. Het is een heerlijk en veelzijdig gerecht dat gemakkelijk kan worden bereid en perfect is voor een feestelijke gelegenheid of een doordeweekse maaltijd.

Nog meer verrukkelijke pilav recepten

Wil je meer pilav recepten proberen? Maak bijvoorbeeld eens kip pilav. Een Nederlandse versie met een knipoog naar het oorspronkelijke recept voor pilav. Een recept met paprika, bleekselderij, perziken en natuurlijk kip. Makkelijk om te maken en superlekker! Of ga voor baharat pilav met roodbaarsfilet. Een eenpansgerecht waar je maar 25 minuten voor nodig hebt! Lekker in combinatie met rozijnen en bloemkool.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Sesamzaad

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?