In samenwerking met:
citroen cake
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Luchtige citroencake met kwarktopping

Deze luchtige citroencake is heerlijk fris van smaak en ook nog eens in 20 minuten gemaakt. Het geduld zit hem vooral in het bakken, maar dat is het wachten meer dan waard.

Tip: wil je de topping zoeter maken? Voeg dan bij de kwark en citroensap 15 ml honing toe en meng goed door.  

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Luchtige citroencake met kwarktopping

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
1u 40min
Totale tijd
2u 0min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte). Vet een rechthoekige cakevorm in met 10 gr Becel met roomboter en bekleed met bakpapier.
2
Mix de overige Becel met Roomboter met de suiker in een grote kom tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe en klop goed door. Rasp het schil van 2/3 van de citroenen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en pers het sap eruit. Voeg de citroenrasp en – sap samen met ½ van het vanille-extract toe en roer door.
3
Meng in een andere kom de tarwebloem, ARM & HAMMER Baking Soda en het zout. Voeg de droge ingrediënten afwisselend met de melk toe aan het natte beslag. Meng tot een glad geheel.
4
Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak 70 min. in het midden van de oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Laat 10 min. afkoelen in de vorm. Haal uit de vorm en laat volledig afkoelen.
5
Rasp ondertussen ½ van de overige citroen (rasp het witte gedeel niet mee, dit is bitter) en pers het sap eruit. Snijd de overige citroen in schijfjes. Meng de kwark met de citroensap en overige vanille-extract tot een romige topping.
6
Besmeer de cake met de citroenkwark en top af met de citroenschijfjes en citroenrasp. Snijd in plakken en serveer.

Bakken met citrusvruchten 

Wanneer je houdt van frisse bakrecepten, dan is het aan te raden om te bakken met citrusvruchten. Van taarten en koekjes tot smeuïge cakes, er zijn tal van mogelijkheden met citrusvruchten. Denk aan de het vleugje zuurheid van de citroen, het zoete van een sinaasappel of de verfrissende smaak van limoen, citrusvruchten zijn de perfecte aanvulling op je favoriete bakrecepten.  

Zo is deze citroencake lekker smeuïg en heeft het een frisse smaak dankzij de toevoeging van citroenrasp en –sap. De topping van kwark geven we ook een friszure touch door er citroensap aan toe te voegen. Het geheel toppen we af met citroenschijfjes en citroenrasp voor een kleurrijk resultaat. Naast citroen is het ook aan te raden om te bakken met limoen. Waar citroen een wat scherpere smaak heeft, is limoen wat zachter met een frisse citrusnoot. Zo maak je met limoen deze heerlijke Argentijnse alfajores, brosse koekjes met daartussen een crème van dulce de leche. De limoen zorgt voor een frisse touch aan de koekjes en past perfect bij de zoete dulce de leche.  

Heb je nog een sinaasappel over in huis? Maak daar deze sesamkoekjes met honing en sinaasappel mee! Sinaasappel geeft bakrecepten een lekkere zoete, frisse twist. Voeg daar tahin aan toe voor een nootachtige smaak. Grapefruit kan je ook verwerken in bakrecepten. Deze citrusvrucht is vrij bitter van smaak, maar is heerlijk om te verwerken in baksels. Wij gebruiken grapefruit als topping bij deze feestelijke no-bake vanille cheesecake met gesuikerde rozemarijn. Een feestje om te maken én een feestje voor het oog!  

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via