In samenwerking met:
romige paddenstoelen-kippensoep en croute
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Bevat kip
Bevat vlees
Vrij van vis

Romige paddenstoelen-kippensoep en croûte

Soep met een krokant korstje, dat is deze romige paddenstoelen-kippensoep en croûte. Een gerecht dat gemakkelijk te maken is, maar er door het bladerdeeg krokantje meteen spectaculair uitziet. Serveer het als hoofdgerecht of kies voor een kleinere portie voor het voorgerecht.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept romige paddenstoelen-kippensoep en croûte

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
15 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de ui en knoflook en snijd deze fijn. Snijd de kipdijfilets in blokjes. Snijd de paddenstoelen grof.
2
Verhit een soeppan met de roomboter. Bak de ui, knoflook en oregano 3 min. Voeg de kip toe en bak 5 min. mee.
3
Voeg de bloem toe en bak, al roerend, 3 min. Schenk daarna een klein scheutje fond in de pan en roer goed tot je geen klontjes meer ziet. Voeg opnieuw een scheut fond toe, roer goed en herhaal tot je alle fond hebt toegevoegd. Voeg de slagroom, paddenstoelen en het water toe, breng de soep tegen de kook aan en laat 5 min trekken. Breng de soep op smaak met peper en zout.
4
Verdeel de soep over de ovenvaste soepkommen en leg er een plakje bladerdeeg op. Zet ze op een bakplaat en bak 15 min. in de oven, tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

De betekenis van en croûte

‘En croûte’ is een Franse culinaire term die letterlijk vertaald kan worden als ‘in korst’ of ‘omhuld’. In de culinaire context verwijst het naar de bereidingswijze waarbij een ingrediënt (meestal vlees, vis of groenten) wordt omhuld met deeg en vervolgens gebakken tot een knapperige korst.

De korst kan verschillende soorten deeg zijn, zoals bladerdeeg, brooddeeg, pizzadeeg, of een andere deegsoort, afhankelijk van het recept en de gewenste smaak en textuur. Een bekend voorbeeld van een gerecht ‘en croûte’ is bijvoorbeeld ‘beef wellington’, waarbij een stuk mals rundvleesfilet wordt omwikkeld met een mengsel van champignons en duxelles (fijngehakte paddenstoelen), en vervolgens in bladerdeeg wordt verpakt en gebakken tot een goudbruine, knapperige korst.

De techniek van koken ‘en croûte’ wordt vaak toegepast om ingrediënten te beschermen en sappen en smaken te behouden. Het resultaat is een sappig en smaakvol gerecht met een heerlijk knapperige buitenkant. Ook deze paddenstoelenpastei met kip is een aanrader. Een verrassende manier om een pasteitje te maken en ontzettend goed van smaak!

Meer soepen voor bij het kerstdiner

Voor een luxueus kerstdiner zijn er diverse verfijnde soepen om te overwegen. Een elegante keuze is bijvoorbeeld bisque met zeevruchten, een goed gevulde soep met de rijke smaak van verschillende soorten schaal- en schelpdieren. Truffelsoep is een andere decadente optie, met de intense smaak van truffel die de hoofdrol speelt. Ook cressonsoep, gemaakt van waterkers en aardappelen, biedt een verfijnde smaakervaring. Tot slot is een velouté van champignons, een zijdezachte soep bereid met champignons en room, een heerlijk luxe voorgerecht voor een feestelijk kerstdiner.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via