upside down appelcake
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Upside down appelcake

Ben je op zoek naar een lekker bakrecept met appels? Zoek dan niet verder, want wij hebben een heerlijk recept voor je: de upside down appelcake. De appels worden na het bakken lekker sappig en zoet. Ze combineren ook goed met de lekkere luchtige cake met kaneelsmaak. Daarnaast ziet het er ook prachtig uit. Doordat de appels in een mooie vorm op de cake liggen wordt de appelcake een echt spektakel. Dus verras je bezoek eens met deze variatie op de klassieke appeltaart.

Mijn menu planner

Ingrediënten

8 personen
Ingrediënten
Keukenbenodigdheden

Recept upside down appelcake

Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 20min
1
Laat de boter en eieren op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in met boter. Bekleed de bodem met bakpapier.
2
Verhit in een hoge pan 50 gr suiker en het water. Belangrijk om niet te roeren, maar wacht tot het mengsel goudbruin kleurt. Voeg daarna al roerend met een garde de slagroom toe. Het mengsel zal flink gaan bubbelen. Voeg vervolgens 30 gr roomboter toe en roer goed door. Laat de saus afkoelen en giet daarna in de springvorm.
3
Was de appels. Halveer en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in dunne schijfjes.
4
Verdeel de appelschijfjes dakpansgewijs over de bodem. Werk in cirkels van buiten naar binnen toe. In totaal ontstaan er twee tot drie cirkels, afhankelijk van de grootte van de appels.
5
Klop voor het beslag 225 gr boter en 225 gr suiker tot deze volledig zijn opgenomen. Voeg een ei per keer toe en wacht tot alle eieren zijn opgenomen door het beslag. Boen een sinaasappel en rasp de oranje schil (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en voeg toe aan het beslag. Voeg ook de kaneel, zelfrijzend bakmeel en een snufje zout toe en klop kort door.
6
Giet het beslag in de springvorm en bak de cake 60-80 min. in het midden van de oven. Dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt. Controleer met een prikker of de cake gaar is. Als de prikker schoon uit het midden van de cake komt, mag de cake uit de oven.
7
Laat 5 min. in de vorm op een rekje afkoelen. Verwijder na deze tijd de springvorm. Draai de cake voorzichtig om, zodat de onderkant boven komt te liggen en laat afkoelen.

Op zoek naar meer baksels? Bekijk onze bakrecepten.

De basis van cake

Cake: we hebben het allemaal wel eens gegeten en bijna allemaal wel eens gebakken. Het basisrecept voor cake is dan ook erg simpel. Je gebruikt ongeveer gelijke delen roomboter, suiker, ei en zelfrijzend bakmeel. Het is daarbij erg belangrijk dat je ingrediënten voor cake op kamertemperatuur zijn. Als je bijvoorbeeld koude boter zou toevoegen, kan het zijn dat je beslag schift. En dan kan je die lekkere cake wel vergeten. Naast de basis ingrediënten voor cake kan je nog wat smaakmakers toevoegen. In dit recept gebruikte we kaneel, maar je kan ook chocolade of gehakte noten toevoegen. Dat wordt een feestje!

Bakken met appels

In dit recept hebben we appel de hoofdrol gegeven. Toch denken we al snel aan appeltaart als we het hebben over appels en gebak. Natuurlijk weet je nu dat je er ook een heerlijke upside down appelcake van kan maken. Maar op onze website vind je nog veel meer verrassende recepten met appels. Zo kan je het verwerken in een spectaculair kerstdessert, zoals dit recept voor trifle van hangop en gekarameliseerde appel. En ben je verzot op speculaas? Bekijk dan eens dit recept voor een speculaas appeltaart. De ultieme tip is natuurlijk, zoals bij elk appeltaart recept, om de taart het liefste warm te eten. Wij krijgen al trek, jij ook?

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk
  • Ei

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Reacties
Plaats nieuwe reactie

Geef een reactie

Gemaakt door Eatertainment

Delen via