Niveau
Beginner
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Deense karamel aardappelen

Heb jij al eens gehoord van Deense karamel aardappelen? Jazeker, aardappelen met karamel! Niet te verwarren met karamelappelen, want in dit recept combineren we hartig met zoet. Hoewel het in Nederland nog niet heel bekend is, raden wij dit recept zeker aan voor wanneer je een feestelijk diner organiseert!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept deense karamel aardappelen

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Doe de suiker samen met de boter, het water en de nootmuskaat in een steelpan en zet op laag vuur. Roer af en toe door totdat er een goudbruine karamel ontstaat. Dit duurt ongeveer 15 min.
2
Snijd de aardappelen in stukken (niet schillen) en breng een pan met gezouten water aan de kook. Kook de aardappelen in 10-15 min. gaar. Giet af en laat even drogen in de pan of het vergiet.
3
Hak ondertussen de pecannoten grof en rooster 3 min. in een koekenpan op hoog vuur zonder olie of boter.
4
Wentel de aardappelen door de karamel en leg op een bord of serveerschaal. Top af met de gedroogde peterselie en geroosterde pecannoten.

Wat zijn Deense karamel aardappelen?

Deense karamel aardappelen, beter bekend als brunede kartofler in Denemarken, zijn kleine gekookte aardappelen die in een pan worden gekarameliseerd met suiker en boter, waardoor ze een zoete, glanzende laag krijgen. Ze worden vaak geserveerd als bijgerecht bij traditionele Deense maaltijden, vooral tijdens feestdagen zoals Kerstmis. Verder is het ook heerlijk om te serveren voor wanneer je een uitgebreid diner op de planning hebt staan, bijvoorbeeld voor bij een goed stuk vlees. Een lekker recept om een keer te proberen. Zeker weten dat je je tafelgasten hiermee gaat verrassen en ze niets liever meer willen!

Meer recepten met aardappelen in de hoofdrol

Natuurlijk heb je de bekende AVG-recepten (aardappel, vlees en groenten), maar met aardappelen kan je nog veel meer kanten op. Zo zijn deze klassieke patatas bravas ook lekker om te serveren als bijgerecht, maar ook heerlijk om te maken voor bij de borrel. Ook voor het diner is aardappel makkelijk te serveren. Met zoete aardappel kan je bijvoorbeeld hele lekkere gevulde zoete aardappel maken. Voor de vulling kan je eindeloos variëren, zoals deze met pittig gehakt of een vegetarisch recept met geitenkaas en couscous. Meer een liefhebber van vis? Maak dan eens deze aardappelsalade met ansjovis! Een lekker vullend salade recept dankzij de toevoeging van aardappel.

Wil je toch een AVG-recept maken? Vervang je standaard recept dan eens voor een verrassende twist, zoals beef chimichurri met krieltjes en groene asperges. Het vlees bakken we heerlijk mals en toppen we af met zelfgemaakte chimichurri. Dit serveren we met goudbruin gebakken krieltjes en knapperige groene asperges afgetopt met amandelschaafsel. Een feestje op je bord!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via