In samenwerking met:
Geroosterde pompoen gevuld met bobotie
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Geroosterde pompoen gevuld met bobotie

Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken en wordt gemaakt van onder andere gehakt, appel en sperziebonen in een romige saus met specerijen. In dit gerecht maken we geroosterde pompoen met een heerlijke vulling van bobotie. Dit zorgt voor een verrassende variatie op de klassieke bereiding.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept geroosterde pompoen gevuld met bobotie

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
50 min
Totale tijd
1u 10min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 190°C. Halveer de pompoenen in de lengte en lepel de zaadjes. Maak diagonaal enkele sneden in het vruchtvlees. Besprenkel met 2/3 van de olijfolie en voeg Verstegen Zwarte peper en Verstegen Zeezout naar smaak toe. Leg de pompoen in een ovenschaal en rooster in de oven voor 30 min.
2
Pel en snipper ondertussen de ui. Snijd bosui in ringen. Dop de sperziebonen en snijd in stukken. Snijd de appel in stukken. Voeg de eieren bij de melk en klop los.
3
Verhit de overige olijfolie in een pan en rul het gehakt. Voeg de ui, bosui en sperziebonen toe en bak 2 min. mee. Voeg de appel, rozijnen en Verstegen Kruidenmix voor Bobotie toe en blus af met het water. Laat 2 min. stoven. Voeg de crème fraîche toe en roer door.
4
Haal de pompoenen uit de oven. Verdeel de bobotie over de holtes van de pompoen. Verdeel het ei-melk mengsel erover en zet nog eens 20 min. in de oven.
5
Haal de gevulde pompoen met bobotie uit de oven en serveer met rucola.

Traditioneel Afrikaans eten

Bobotie is een traditioneel gerecht dat afkomstig is uit Zuid-Afrika. Het wordt beschouwd als een nationaal gerecht en is populair in de Zuid-Afrikaanse keuken. Bobotie is een hartige ovenschotel met gehakt als hoofdingrediënt, vermengd met verschillende smaakvolle kruiden en specerijen.

Het traditionele recept voor bobotie bestaat meestal uit gehakt (vaak rundvlees, maar soms ook lamsvlees), uien, knoflook, broodkruimels, melk, gedroogde vruchten zoals abrikozen of rozijnen, en een mix van specerijen zoals kerrie, gember, koriander en kurkuma. Sommige recepten voegen ook nog gehakte noten of chutney toe voor extra smaak. Het mengsel wordt meestal bedekt met een laagje ei en melk voordat het in de oven wordt gebakken tot het goudbruin en gaar is.

Bobotie heeft een unieke smaak die zowel hartig als zoet is. Het wordt vaak geserveerd met gele rijst en chutney, en soms ook met een bijgerecht van geurige gestoofde groenten. Zoals deze bobotie met wilde rijst of bijvoorbeeld een plantaardige bobotie bowl.

Pompoen, aan de andere kant, is een veelzijdige groente die wereldwijd wordt gebruikt in verschillende keukens. Het is een grote ronde vrucht met een stevige schil en een zoet en sappig vruchtvlees. Pompoenen komen in verschillende vormen, maten en kleuren voor, waaronder de bekende oranje pompoenen, maar ook groene, witte en gele varianten.

Pompoenen kunnen op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van de keuken en het gerecht. Ze kunnen worden geroosterd, gestoomd, gebakken, gekookt of verwerkt tot puree. Pompoenpuree wordt vaak gebruikt als ingrediënt in gebak, soepen, stoofschotels en desserts. Daarnaast kunnen pompoenen worden gevuld, gegrild of toegevoegd aan curry’s en roerbakgerechten. Wat dacht je van deze ovenschotel met aardappel, pompoen en zuurkool of deze pompoen kardemom risotto met salie en ‘burned’ boter.

Pompoen is niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Het zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Het is vooral een goede bron van vitamine A, vitamine C, kalium en bètacaroteen, een antioxidant die het lichaam omzet in vitamine A.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via