In samenwerking met:
kalkoenfilet met zoete bospeen
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Kalkoenfilet met zoete bospeen

De kalkoenfilet serveren we met zoete bospeen, spruitjes en polenta. Een gerecht met veel verschillende smaken, maar perfect in evenwicht! De bospeen stoven we in suiker en sinaasappelsap, wat het een heerlijke smaak geeft.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept kalkoenfilet met zoete bospeen

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
35 min
Kookmodus
1
Breng het water in een pan aan de kook en voeg al roerend het maismeel toe. Laat de polenta in 25 min. zachtjes gaarkoken. Roer af en toe door. Breng op smaak met peper en zout.
2
Snijd ondertussen het loof van de bospeen tot 2 cm boven het begin van de wortel. Halveer de bospenen in de lengte. Verhit een koekenpan met ½ van de olijfolie en bak de bospenen met de suiker 5 min. Blus af met het sinaasappelsap, draai het vuur laag en stoof, met de deksel op de pan, nog 15 min.
3
Maak de spruiten schoon door een stukje van de onderkant te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen. Breng een pan met water aan de kook. Kook de spruiten 7 min. en giet af.
4
Snijd ondertussen de krulpeterselie grof en de kalkoenfilet in blokken.
5
Verhit een pan met de overige olijfolie en bak de kalkoenfilet 4 min., voeg de spruiten toe en bak nog 4 min. Breng op smaak met peper en zout.
6
Verdeel de polenta over de borden en leg daar de zoete bospeen, de spruitjes en de kalkoenblokjes op. Garneer met de krulpeterselie.

Wat is polenta?

Polenta is een traditioneel Italiaans gerecht dat wordt bereid door maïsgriesmeel te koken met vloeistof, meestal water of bouillon, tot het dik en romig wordt. Het resultaat is een smeuïge substantie die kan variëren van zacht tot stevig, afhankelijk van de kooktijd en verhoudingen.

De basispolenta wordt vaak op smaak gebracht met zout en boter, maar het kan ook andere ingrediënten bevatten zoals kaas, kruiden, knoflook of olijfolie. Polenta kan zowel als een bijgerecht worden geserveerd, vergelijkbaar met aardappelpuree, als een hoofdingrediënt waarop stoofschotels, sauzen of gegrilde groenten worden geserveerd.

Polenta heeft een rijke geschiedenis en is een veelzijdig gerecht dat in verschillende vormen voorkomt in de Italiaanse keuken. Het kan worden geserveerd als een zachte pap, worden afgekoeld en in plakjes worden gesneden en gegrild, of zelfs worden gebruikt als een alternatief voor brood of pasta.

De verschillen tussen kipfilet en kalkoenfilet

Kipfilet en kalkoenfilet zijn beiden magere vleesopties, maar er zijn enkele verschillen in smaak en structuur tussen de twee:

 1. Smaak:
  • Kipfilet heeft over het algemeen een mildere smaak in vergelijking met kalkoenfilet. Kip heeft een subtiele, neutrale smaak, waardoor het goed opneemt en combineert met verschillende kruiden en marinades.
  • Kalkoenfilet heeft vaak een iets intensere smaak dan kip. Het kan een licht zoete, nootachtige smaak hebben, vooral bij scharrel- of vrije-uitloopkalkoenen.
 2. Structuur:
  • Kipfilet heeft een fijnere textuur en kan malser zijn dan kalkoenfilet. Het bevat doorgaans minder vezels en kan sneller gaar zijn.
  • Kalkoenfilet kan iets grover van textuur zijn en neigt naar steviger vlees. Het kan de neiging hebben om iets droger te zijn dan kip, vooral als het te lang wordt gekookt.
 3. Voedingswaarden:
  • Beide soorten vlees zijn magere eiwitbronnen, maar kalkoenfilet bevat over het algemeen iets minder vet en calorieën per portie dan kipfilet.

Hoewel deze verschillen subtiel kunnen zijn, kunnen persoonlijke voorkeur, bereidingswijzen en kruidenkeuzes bepalen welke van de twee de voorkeur heeft in een specifiek gerecht.

Inspiratie voor je weekmenu

Pasta’s, pizza’s, salades, stampotten en nog veel meer. Al deze heerlijke gerechten kun je vinden op Eatertainment! Vul gemakkelijk je weekmenu aan om zo antwoord te geven op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’

Allergenen

Dit recept bevat geen allergenen

  Voedingswaarden

  Per 1 persoonsportie

  Voedingswaarden

  Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

  Vind je dit leuk?

  Gemaakt door Eatertainment

  Delen via