In samenwerking met:
Oliebollen Wentelteefjes
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Overgebleven oliebollen wentelteefjes

Wat oliebollen over van Oud en Nieuw? Maak er dan heerlijke wentelteefjes van! Ontzettend makkelijk en lekker om de dag na Oud en Nieuw mee te beginnen.

Dit recept of andere Allerhande recepten proberen? Kom wekelijks de lekkerste gerechten proeven in de Albert Heijn Kookstudio’s! Bekijk hier de opkomende proeverijen en kom gezellig langs.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept overgebleven oliebollen wentelteefjes

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
15 min
Kookmodus
1
Klop het ei samen met de melk en kaneel los in een diep bord. Snijd de oliebollen elk in 4 plakjes.
2
Verhit de helft van de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Wentel de helft van de oliebollenplakken een voor een door het ei-melkmengsel en bak ze in ca. 5 min. goudbruin. Keer halverwege. Herhaal met de rest van de oliebollenplakken.
3
Serveer direct en bestrooi de wentelteefjes met de poedersuiker.

Combinatietip: lekker met (leftover) fruit, krenten of rozijnen.

Wat te doen met overgebleven oliebollen?

Met overgebleven oliebollen kun je creatieve en smakelijke gerechten maken. Heerlijk om de volgende dag van te genieten! Snijd de oude oliebollen in plakjes en bak ze in de oven tot ze knapperig zijn. Serveer met poedersuiker als een heerlijk alternatief voor toast bij het ontbijt. Een andere optie is om de oliebollen te verkruimelen en te gebruiken als topping voor ijs of yoghurt. Maak ook eens een trifle door de oliebollen af te wisselen met lagen van bijvoorbeeld custard en vers fruit. Ook lekker: een leftover oliebollenbrood. Een heerlijk ontbijtje voor 1 januari!

Traditioneel Nederlandse lekkernij voor Oud en Nieuw

Oliebollen zijn een traditioneel Nederlandse lekkernij, vooral populair tijdens de wintermaanden en specifiek rond de jaarwisseling. Deze heerlijke gefrituurde deegballen hebben een lange geschiedenis en zijn een onmisbaar onderdeel geworden van de Nederlandse culinaire traditie.

Het recept voor oliebollen is eenvoudig maar resulteert in een traktatie die rijk is aan smaak en textuur. Het deeg, gemaakt van bloem, melk, eieren en gist, wordt verrijkt met stukjes appel, rozijnen en krenten, wat zorgt voor een feestelijke mix van zoet en hartig. Het geheel wordt vervolgens zorgvuldig gefrituurd tot een gouden, knapperige perfectie.

De traditie van het eten van oliebollen heeft diepe wortels in de Nederlandse cultuur en gaat terug tot de Middeleeuwen. Oorspronkelijk werden oliebollen bereid als onderdeel van een ritueel om de winter te verdrijven en de vruchtbaarheid te bevorderen. Tegenwoordig zijn oliebollen synoniem met gezelligheid en samenzijn tijdens de feestdagen.

Een van de hoogtepunten van het oliebollenseizoen is Oud en Nieuw, wanneer kraampjes op straat en in winkelcentra deze lekkernij verkopen. Het is gebruikelijk om oliebollen te serveren met een laag poedersuiker, die de knapperige buitenkant bedekt en een extra zoete toets toevoegt. Zo heb je natuurlijk de klassieke oliebol, maar je kan bij veel kraampjes kiezen voor lekkere varianten. Of helemaal zelf maken natuurlijk! Onze favoriete varianten zijn hartige oliebollen met chilisaus, champagne oliebollen met poeder- en kaneelsuiker en Baileys sinaasappel oliebollen. Oliebollen vertegenwoordigen niet alleen een smakelijk gerecht, maar ook een stukje cultureel erfgoed dat generaties verbindt en een gevoel van vreugde en traditie oproept.

Ontbijt inspiratie

Kies jij voor wentelteefjes of pannenkoeken voor het ontbijt? Heerlijk om in het weekend uitgebreid te ontbijten met lekkere variaties. Bekijk de pagina met de lekkerste pannenkoeken recepten en laat je inspireren! Ben jij niet zo’n ochtendmens? Bekijk dan de lekkere lunchgerechten om van te genieten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?