Mini Beef Wellington
Niveau
Gemiddeld
Tijd
1u 10min
Bevat vlees
Vrij van vis

Mini beef wellington

Tijdens het kerstdiner mag een klassieke beef wellington niet ontbreken. In plaats van één grote, kiezen wij in dit recept voor een miniversie. Zo heeft iedereen zijn eigen stukje en hoef je niet te delen. Wel zo handig!

Mijn menuplanner
Gemaakt door:
Chefke Luc

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept mini beef wellington

Kookmodus
Bereidingstijd
1u 10min
Wachttijd
1u 30min
Totale tijd
2u 40min
Kookmodus
1
Snijd de ossenhaas in 4 gelijkmatige biefstukken van 100 tot 150 gr per persoon. Bestrooi met peper en zout.
2
Verhit 30 gr roomboter in een pan op middelhoog vuur en bak de ossenhaas kort mooi bruin. Haal uit de pan en laat rusten.
3
Pel en snipper 3/4 van de sjalotten en 3/5 van de knoflook zeer fijn. Snijd de kastanjechampignons zeer fijn. Verhit 30 gr roomboter in een pan en bak de sjalot, knoflook en kastanjechampignons met wat zout en de tijm rustig aan. Bak donkerbruin totdat al het vocht eruit is gebakken. Blus af met 30 ml rode wijn en laat dit verdampen. Het mengsel mag niet meer vochtig zijn!
4
Maak ondertussen de crêpes. Meng in een kom de eieren met de melk en bloem en roer glad. Verhit 30 gr roomboter in een pan en bak 4 dunne pannenkoekjes.
5
Leg voor het vouwen van de wellington een laag plasticfolie over de snijplank. Snijd de pannenkoekjes in een rechthoek en leg op het plasticfolie 1 pannenkoek, gevolgd door een plakje serranoham. Probeer het ongeveer over elkaar heen te laten vallen. Bestrooi de ham met de laag paddenstoelen duxelles en smeer uit. Smeer de ossenhaas in met mosterd. Leg in het midden een stuk ingesmeerde ossenhaas en rol het geheel strak op. Draai de rol aan de zijkanten extra strak op en laat dit 30 min. rusten in de koelkast.
6
Maak ondertussen de rode wijnsaus. Pel de overige sjalot en overige knoflook. Snijd de overige roomboter in blokjes. Voeg samen met de overige rode wijn, runderbouillon en laurierblaadjes toe in een pan en laat dit mengsel tot ongeveer de helft inkoken. Zeef de smaakmakers eruit en voeg klontje voor klontje de roomboter toe. Laat rustig binden met een garde. Zet het vuur uit of laag om koken en schiften te voorkomen. Breng eventueel op smaak met peper, zout en suiker.
7
Verwarm de oven op 220°C. Rol het bladerdeeg uit en snijd in de breedte doormidden. Smeer met behulp van een kwastje 1 kant licht in met wat eidooier. Verwijder de plasticfolie van de biefstuk en leg 1 biefstukpakketje in het midden van het bladerdeeg. Rol dit op. Zorg dat al de lucht uit het pakketje wordt gedrukt en dat iedere kant goed dicht zit. Plak het bladerdeeg dicht met behulp van een vork.
8
Smeer met behulp van een kwastje de wellingtons lichtjes in met wat eidooier en maak eventueel mooie strepen ter versiering.
9
Leg de wellingstons op een voorverwarmde hete ovenplaat, zodat de onderkant meteen goed dicht bakt (en om een zompige onderkant te voorkomen) en zet direct in de oven met een thermometer in de dunste wellington. Bak de wellingtons in 15 tot 30 min. goudbruin tot het vlees een kerntemperatuur van 48°C heeft bereikt.
10
Serveer de mini beef wellington met de rode wijnsaus.
FRIS San Tanaro Barbera D'Asti Superiore
Wijntip van Wijnvoordeel

Heerlijke wijntip bij dit gerecht

Een krachtige en intense wijn zoals deze Barbera d’Asti gaat ontzettend mooi samen met een rood stukje vlees. De wijn heeft gerijpt in eikenhouten vaten en dat proef je terug. Een bijzondere wijn en daardoor heel mooi om in te schenken voor jouw gasten!

Ontdek jouw smaakprofiel en krijg wijnspijscombinaties voor deze kerst afgestemd op jouw smaak! Doe de smaakprofieltest en bestel de bijbehorende wijn nu in de aanbieding. Mocht je een andere wijn bestellen die niet in de aanbieding is, gebruik dan kortingscode EAT10 bij het afrekenen voor 10 euro korting vanaf € 40,-.

Een heerlijke beef wellington voor het kerstdiner

Beef wellington is een klassiek gerecht dat de smaakpapillen verleidt met zijn rijke combinatie van smaken en texturen. Deze gastronomische creatie staat bekend om zijn weelderige en luxueuze ingrediënten, waardoor het een favoriet is geworden voor bij het kerstdiner.

Het pronkstuk van beef wellington is vaak mals rundvlees, omhuld door een smeuïge duxelles van champignons. Deze duxelles, die fijngehakte champignons, sjalotten, knoflook en kruiden omvat, dient niet alleen als smaakvolle omhulling voor het vlees, maar fungeert ook als een sappige barrière tussen het deeg en het vlees, waardoor het vocht behouden blijft tijdens het bakken. Naast dit heerlijke recept met ossenhaas kan je ook kiezen voor een variant met rosbief of zelfs met pompoen om het vegetarisch te maken.

Het geheel wordt vervolgens liefdevol gewikkeld in een flinterdunne laag bladerdeeg, dat bij het bakken een heerlijk krokante korst vormt. Het deeg beschermt het vlees en de vulling, terwijl het ook een visuele traktatie is wanneer het wordt aangesneden, onthullend wat binnenin verborgen ligt.

Een kenmerkend aspect van beef wellington is het feit dat het vaak wordt geserveerd met een rijke rode wijnsaus. Deze saus, gemaakt met rode wijn, bouillon en soms verrijkt met sjalotten en kruiden, voegt een diepe en complexe smaakdimensie toe aan het gerecht. Het vormt een perfecte complementaire partner voor het sappige vlees en de aardse champignons.

Beef wellington is niet alleen een culinaire traktatie voor de smaakpapillen, maar ook een visueel spektakel op het bord. Het presenteren van een perfect gebakken beef wellington, goudbruin en knapperig aan de buitenkant, met de belofte van sappig vlees en aromatische vulling binnenin, is een kunstvorm op zich.

Mini beef wellington
Mini beef wellington

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Selderij
  • Sulfiet
  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Over dit recept

Gerecht
Hoofdgerechten
Cuisine
Engels
Diëten
Eiwitrijk
Soort
Vlees
Kerst
Voorkeuren
Bevat vlees
Vrij van vis

Gemaakt door Eatertainment

Delen via