Zo’n gerecht dat vrijwel iedereen lust: piri piri drumsticks! We bakken de drumsticks eerst kort aan, zodat ze een mooi, bruin kleurtje krijgen. Vervolgens garen we ze met de paprika én zelfgemaakte marinade in de oven. De marinade krijgt door de rode rawit peper een lekker pitje. Rawit is de naam voor piri piri die we in Nederland vaak gebruiken. Andere benamingen zijn Bird’s eye chili en Thai chili.
Piri piri (ook bekend als peri peri) is een soort hete saus of kruidenmengsel dat oorspronkelijk uit Amerika komt. De Portugezen namen het mee naar Mozambique en Angola en daarna is het verspreid over de rest van de wereld. De term ‘piri piri’ verwijst naar de kleine, hete chilipepers die worden gebruikt om de saus of het kruidenmengsel te maken. Het wordt vaak gemaakt met rode chilipepers, knoflook, azijn, olie en zout, en soms worden er ook kruiden zoals oregano, paprika of komijn aan toegevoegd. Piri piri kan worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen, zoals gegrild vlees, vis, kip, groenten of sauzen. Het kan ook worden gebruikt als dip of marinade. Piri piri geeft een pittige en intense smaak aan gerechten en is geliefd bij liefhebbers van hete smaken.
Sambal is een pittige saus die veel wordt gebruikt in de Indonesische keuken. Je kunt het kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar het is ook mogelijk om zelf sambal te maken van bijvoorbeeld rawit pepers. En dat is natuurlijk veel leuker en lekkerder!
Maak zelf jouw eigen sambal badjak of sambal bawang. Deze twee soorten sambal verschillen van elkaar in samenstelling en smaak. Sambal badjak wordt onder andere gemaakt van knoflook, rode pepers, trassie (garnalenpasta), suiker en zoete ketjap. De suiker geeft de sambal een lichtzoete smaak en doordat de sambal gebakken wordt, krijgt het een wat mildere smaak.
Sambal bawang is onder andere gemaakt van knoflook, sjalot, gember, rawit pepers, trassie en gula djawa (of suiker). De smaak van deze soort sambal is scherper dan sambal badjak en de knoflooksmaak komt sterker naar voren.
Over het algemeen wordt sambal badjak vaker gebruikt als basis voor marinades, sauzen en stoofgerechten, terwijl sambal bawang meer wordt gebruikt als een smaakmaker voor bijvoorbeeld nasi goreng of als dip voor snacks.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment