Piri Piri Drumsticks Met Gegrilde Paprika
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Piri piri drumsticks met gegrilde paprika

Zo’n gerecht dat vrijwel iedereen lust: piri piri drumsticks! We bakken de drumsticks eerst kort aan, zodat ze een mooi, bruin kleurtje krijgen. Vervolgens garen we ze met de paprika én zelfgemaakte marinade in de oven. De marinade krijgt door de rode rawit peper een lekker pitje. Rawit is de naam voor piri piri die we in Nederland vaak gebruiken. Andere benamingen zijn Bird’s eye chili en Thai chili.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept piri piri drumsticks met gegrilde paprika

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
50 min
Kookmodus
1
Pel de rode ui en knoflook en hak in grove stukken. Halveer de rawit peper en verwijder eventueel de zaadjes. Snijd de helft van de limoen in partjes. Pers het sap uit de rest van de limoen.
2
Maal de ui, knoflook en rawit peper samen met het limoensap, paprikapoeder, oregano, laurier en olijfolie fijn tot een gladde marinade in een keukenmachine.
3
Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Snijd de paprika’s in grove stukken. Gril de paprikareepjes 2 tot 3 min. per kant zodat een mooie grilstreep ontstaat. Verdeel de paprika in een ovenschaal.
4
Gril de kipdrumsticks in 5 min. rondom aan. Smeer de kipdrumsticks tijdens het grillen in met de piri piri marinade met een kwastje.
5
Leg de drumsticks bij de paprika in een ovenschaal en verdeel eventueel overgebleven marinade over de kip. Bak het geheel 30 min. in de oven. Bereid ondertussen de aardappelpartjes volgens aanwijzingen op de verpakking.
6
Serveer de piri piri drumsticks met aardappelpartjes en een partje limoen.

Wat is piri piri?

Piri piri (ook bekend als peri peri) is een soort hete saus of kruidenmengsel dat oorspronkelijk uit Amerika komt. De Portugezen namen het mee naar Mozambique en Angola en daarna is het verspreid over de rest van de wereld. De term ‘piri piri’ verwijst naar de kleine, hete chilipepers die worden gebruikt om de saus of het kruidenmengsel te maken. Het wordt vaak gemaakt met rode chilipepers, knoflook, azijn, olie en zout, en soms worden er ook kruiden zoals oregano, paprika of komijn aan toegevoegd. Piri piri kan worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen, zoals gegrild vlees, vis, kip, groenten of sauzen. Het kan ook worden gebruikt als dip of marinade. Piri piri geeft een pittige en intense smaak aan gerechten en is geliefd bij liefhebbers van hete smaken.

Zelf sambal maken

Sambal is een pittige saus die veel wordt gebruikt in de Indonesische keuken. Je kunt het kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar het is ook mogelijk om zelf sambal te maken van bijvoorbeeld rawit pepers. En dat is natuurlijk veel leuker en lekkerder!

Maak zelf jouw eigen sambal badjak of sambal bawang. Deze twee soorten sambal verschillen van elkaar in samenstelling en smaak. Sambal badjak wordt onder andere gemaakt van knoflook, rode pepers, trassie (garnalenpasta), suiker en zoete ketjap. De suiker geeft de sambal een lichtzoete smaak en doordat de sambal gebakken wordt, krijgt het een wat mildere smaak.

Sambal bawang is onder andere gemaakt van knoflook, sjalot, gember, rawit pepers, trassie en gula djawa (of suiker). De smaak van deze soort sambal is scherper dan sambal badjak en de knoflooksmaak komt sterker naar voren.

Over het algemeen wordt sambal badjak vaker gebruikt als basis voor marinades, sauzen en stoofgerechten, terwijl sambal bawang meer wordt gebruikt als een smaakmaker voor bijvoorbeeld nasi goreng of als dip voor snacks.

Allergenen

Dit recept bevat geen allergenen

    Voedingswaarden

    Per 1 persoonsportie

    Voedingswaarden

    Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

    Vind je dit leuk?

    Gemaakt door Eatertainment

    Delen via