Plaattaart met tomaat en burrata
Niveau
Gemiddeld
Tijd
10 min
Vrij van vis
Vrij van vlees

Plaattaart met tomaat en burrata

Tomaten, basilicum en burrata zijn het perfecte trio dat nooit teleurstelt! De echte Italiaanse smaken verwerken we in dit recept op een heerlijke plaattaart met een krokant korstje.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept plaattaart met tomaat en burrata

Kookmodus
Bereidingstijd
10 min
Wachttijd
20 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C boven- en onderwarmte. Mix de crème fraîche met de pesto. Snijd de vleestomaat in dunne plakken.
2
Rol het bladerdeeg uit over een met bakpapier beklede bakplaat en snijd met een mes een rechthoek in het deeg op 2 cm van de rand. Snijd niet helemaal door het deeg heen. Besmeer de rechthoek met het pestomengsel en verdeel de tomaten erover. Top het geheel af met wat peper en zout.
3
Klop het ei los en bestrijk de randen ermee. Besprenkel de randen met de Italiaanse kruiden en schuif de plaattaart voor 20 min. in de oven of tot hij goudbruin kleurt.
4
Pluk de blaadjes van de takjes basilicum. Verdeel de burrata en de basilicum over de plaattaart en serveer.

De lekkerste plaattaarten op een rijtje!

Plaattaarten zijn perfect om mee te blijven variëren. De basis bestaat uit vers bladerdeeg, wat je kunt beleggen met alles wat jij lekker vindt. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ga voor een basis van bijvoorbeeld crème fraîche of ricotta, dit zorgt voor een heerlijke romigheid. Vervolgens is het belangrijk om te bedenken of je een vegetarische plaattaart wilt maken of eentje met vlees of vis.

Kies je voor vegetarisch, ga dan voor lekker veel groenten zoals cherrytomaten, courgette, champignons, ui of spinazie. En wanneer de plaattaart niet geheel plantaardig hoeft te zijn, kan je uiteraard ook kaas toevoegen zoals mozzarella, feta, geitenkaas of blauwe kaas. Beleg de plaattaart met prosciutto of salami als je voor vlees kiest, en qua vis is gerookte zalm een hele goede keuze. Dit kan je natuurlijk combineren met verschillende groenten!

Dan is het nu tijd om een aantal heerlijke plaattaart recepten op een rijtje te zetten. Wat denk je van deze bieten plaattaart met zoete aardappel? De verschillende kleuren zorgen voor een feestje op je bord! De blauwe druiven voegen een heerlijk zoetje toe en zijn ontzettend lekker in combinatie met de blauwschimmelkaas.

Wanneer de witte asperges in het seizoen zijn, is deze plaattaart met witte asperges en aardappel een enorme aanrader. Het bladerdeeg besmeer je eerst met een zelfgemaakte, romige saus en vervolgens leg je de asperges en aardappelschijfjes er netjes bovenop. Garneer met peterselie en bieslook als de plaattaart uit de oven komt en dan is het tijd om aan te vallen!

Ben je ook zo gek op de combinatie van brie en walnoten? Maak dan deze Franse plaattaart. Een vegetarisch gerecht dat perfect is voor de lente! De plaattaart beleg je met gestoofde prei, rode ui, brie, walnoten en tijm. Serveer lekker met wat rucola wanneer de plaattaart klaar is!

Variatie in de keuken

Naast plaattaarten, zijn flammkuchen recepten ook heel populair. Het grootste verschil tussen deze 2 gerechten is eigenlijk het deeg. Over het algemeen gebruik je bladerdeeg voor een plaattaart, terwijl je voor flammkuchen natuurlijk flammkuchen deeg gebruikt. Dit is wat dunner! Ook pizza recepten passen natuurlijk in dit rijtje thuis. Het verschil hiermee is dat pizza over het algemeen tomatensaus op de bodem heeft, terwijl dit bij plaattaarten en flammkuchen vaak niet het geval is. Ontdek alle lekkere recepten op onze pagina!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?