Bieten plaattaart met zoete aardappel
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Bieten plaattaart met zoete aardappel

Een kleurrijke plaattaart met zoet, zout én kruidige smaken. Dat klinkt als muziek in de oren! Deze bieten plaattaart met zoete aardappel verrijken we met een pittige Roquefort, wat goed samengaat met het zoete van de druiven en rode bieten. Het resultaat is een verrukkelijke en frisse maaltijd voor het diner.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept bieten plaattaart met zoete aardappel

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
15 min
Totale tijd
35 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de zoete aardappel en snijd in dunne plakjes van maximaal 0,5 cm dik. Meng met de Ras el Hanout en de helft van de olijfolie. Schil de rode bieten en snijd in dunne plakjes van 0,5 cm dik.
2
Rol het bladerdeeg uit en verdeel de mascarpone over het deeg. Verdeel de plakjes zoete aardappel en bieten afgewisseld over het deeg. Bestrijk met de resterende olijfolie. Bak 15 min. in de oven.
3
Halveer ondertussen de rode druiven. Snijd de Roquefort in blokjes van 1 cm. Verdeel de druiven en Roquefort over de plaattaart en bak nogmaals 5 tot 10 min. in de oven.
4
Verdeel de rucola over de plaattaart. Serveer direct.

Weetjes over de zoete aardappel

De zoete aardappel is een veelzijdige en smaakvolle groente die steeds populairder wordt in de keukens over de hele wereld. Zo kun je de Mexicaanse keuken verwerken in een gevulde zoete aardappel of in quesadilla’s met zoete aardappel, avocado en garnalen. Ook in de Hollandse keuken zie je de zoete aardappel steeds vaker. Verwerk het bijvoorbeeld in een stamppot met rode kool en rookworst, of wanneer het seizoen van de pompoen is in deze kruidige pompoenstamppot, ideaal voor de koudere dagen. Het seizoen van de zoete aardappel varieert afhankelijk van de regio, maar over het algemeen is het beschikbaar van de herfst tot het vroege voorjaar. Tegenwoordig zie je de zoete aardappel altijd wel in de supermarkt liggen, dus ga er lekker mee aan de slag!

Naast zijn heerlijke smaak heeft de zoete aardappel ook verschillende gezondheidsvoordelen. Het zit boordevol voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C, vezels en antioxidanten. Bovendien heeft de zoete aardappel een lage glycemische index, wat betekent dat hij langzaam wordt verteerd en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Genoeg redenen dus om de klassieke aardappel eens vaker te vervangen voor de zoete aardappel. Je kunt er verschillende gerechten mee bereiden zoals deze krokante zoete aardappelfrietjes, gevulde zoete aardappel en een heerlijke nachoschotel met gehakt en zoete aardappel. De zoete smaak van de aardappel geeft een heerlijke twist aan zowel hartige als zoete gerechten.

Of je nu op zoek bent naar een gezond alternatief voor gewone aardappelen, een voedzame toevoeging aan je maaltijden of gewoon een nieuwe smaak wilt ontdekken, de zoete aardappel is zeker het proberen waard. Met zijn voedingsvoordelen en culinaire veelzijdigheid is de zoete aardappel een ware ster in de keuken.

Meer inspiratie

Ontdek meer zoete aardappel recepten! Je kan veel variëren met zoete aardappel bijvoorbeeld stamppotten of ovenschotels maar je kan er bijvoorbeeld ook puree van maken. Je kan er alle kanten mee op, doe lekkere inspiratie op en vind je nieuwe favoriete recept!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?